Sunt dezamagiti de rasplata financiara pe care o primesc pentru performantele lor si abia asteapta sa plece din Romania, pentru a-si continua studiile sau a-si gasi un loc de munca pe masura pretentiilor lor. Este vorba despre tinerii cu rezultate deosebite la olimpiadele scolare, adica viitoarele elite ale societatii.
* 50 de lei pentru o mentiune
Migratia elitelor romanesti, in afara granitelor, inca nu poate fi oprita, motivele fiind binecunocute: sistemele de invatamant mai atractive, conditiile de lucru si salarizarea mai buna din alte tari. Este si cazul elevilor olimpici cu care am stat, recent, de vorba. Niciunul dintre ei nu este dispus sa se inscrie la o facultate romaneasca. Mihaela Neagu, eleva in clasa a XI-a la Colegiul National “ Mihai Viteazul”, la profil matematica – informatica bilingv, a obtinut anul acesta, la olimpiada nationala de limba romana o mentiune, la proba individuala si un premiu III, la proba orala. Ea vrea o cariera in domeniile business si management, dar nu va abandona literatura, pe care o considera o pasiune. Visul ei este sa studieze la Universitatea din Oxford, pe care deja a vizitat-o. O incanta faptul ca, la facultatile de peste hotare, studentul are posibilitatea sa aleaga cursuri din domenii numeroase si sa cunoasca tineri din toata lumea. Totusi, nu vrea sa ramana definitiv in strainatate. Doreste sa-si faca un viitor in tara noastra, pentru ca iubeste limba si cultura romana, pe care le-a studiat atat de mult. Asta, desi pentru mentiunea de la olimpiada nationala a fost rasplatita cu… 50 de lei ! “Este dezamagitor ca am primit atat, dar pe mine m-a incantat performanta in sine. Este o suma insignifianta fata de efortul investit de mine sau de colegii mei. Pentru premiul I, de exemplu, s-au dat doar 170 de lei. Presupun ca atat a fost bugetul sau atat au considerat organizatorii ca trebuie sa ne ofere”, ne-a marturisit Mihaela. Pana si elevii mici viseaza sa plece cat mai departe. Ana-Maria Gheorghe este doar in clasa a VI-a, la Liceul Al.I. Cuza, si are distinctii obtinute la competitii interjudetene de matematica: mentiune la concursul “ Discipolii lui Lazar”, premiul II la concursul ” Petru Morosan Trident” si premiul II la concursul “Inteligente prahovene”. Dupa terminarea liceului, spera sa ajunga la o universitate din strainatate, unde sa poata cunoaste stiluri noi de predare, dar si pentru ca ar avea ocazia sa calatoreasca.
* „In Romania se pune accent pe prostie si imoralitate”
Elevi in clasa a IX-a, la Liceul “Al. I. Cuza”, profilul matematica-informatica bilingv engleza, Iulian Novischi si Mihaela Gaman au participat la olimpiada nationala de limba engleza in 2009 si au obtinut premiul I la etapa judeteana a acestui concurs. Primul mai are in palmares o mentiune la olimpiada nationala de geografie, dar si alte distinctii. Iulian are ambitii mari: doreste sa ajunga in SUA, la Universitatea MIT (Massachusetts Institute of Technology ) pentru a studia Inginerie Aerospatiala, avand in vedere ca in Romania acest domeniu nu este foarte dezvoltat. Pe de alta parte, dupa terminarea facultatii, i se ofera un loc de munca in institutii de prestigiu din SUA, precum Agentia Spatiala Americana NASA. Si Mihaela este de parere ca facultatile straine ofera mult mai multe sanse decat cele autohtone. In plus, “acolo se pune mai mult accent pe comunicarea intre student si profesor „. Dupa facultate, nu ar refuza sa se intoarca in tara, dar conditia ar fi sa gaseasca un post bine platit. Ambii tineri cred ca elitele nu sunt apreciate in Romania. “ Acum se pune accent pe imoralitate, pe prostie. Asta se mediatizeaza, iar cauza o reprezinta mentalitatea “, crede Iulian. “Toti cei de la varful societatii au devenit superficiali, nu ii intereseaza decat cum sa aiba mai multi bani, vile si masini. Nu-i mai intereseaza starea actuala a Romaniei, ce fac elevii sau faptul ca premiile de la olimpiadele scolare nu sunt cine stie ce…”, ne spune, dezamagita, Mihaela.
* Ieri – premianta, azi – studenta la Paris
Un exemplu de reusita il reprezinta Andreea Minea, de 20 de ani, din Ploiesti, absolventa a Colegiului National “ Mihai Viteazul”. Anul trecut a obtinut locul al II-lea in lume la concursul de eseuri in limba franceza “Plume d’or“, iar acum doi ani, premiul I la un concurs despre francofonie organizat in Prahova. Acum invata la Institutul de Stiinte Politice din Paris, unde a primit o bursa ( altfel i s-ar fi cerut 6000 de euro pe an). Are trei colegi romani in anul I si sase in anul II. A dorit sa studieze intr-o institutie prestigioasa, unde sunt multi straini,” considerand ca “astfel inveti sa fii mai deschis si mai tolerant fata de ceilalti” si unde poate vorbi limba franceza zilnic. Universitatea ii ofera si foarte multe posibilitati de a evolua profesional: “Nu ma vad lucrand intr-un singur loc. Imi doresc o cariera in diplomatie, pentru ca astfel voi calatori foarte mult”.
Ana-Maria MAXIM