Premierul rus, Vladimir Putin, a ordonat Gazprom sa reduca urgent volumul de gaz livrat Ucrainei, o masura ce ar putea afecta si restul statelor europene. Gazpromul a intrerupt la 1 ianuarie livrarile catre Ucraina, pe care o acuza ca ia ilegal din gazul destinat Europei. Clientii europeni au inregistrat scaderi semnificative ale debitelor la gaze, fapt pus de compania rusa Gazprom pe seama practicii Ucrainei de a fura din conducte. Gazprom a declarat ca va da in judecata Ucraina la Curtea Internationala de Arbitraj de la Stockholm pentru furt de gaze si nerespectarea termenilor unui contract semnat in 2002 privind tranzitul gazelor destinate clientilor din Europa. Pana pe 11 ianuarie, in Romania intra cu aproximativ 30% mai putin gaz decat in mod obisnuit. Gazprom a anuntat in prealabil ca va reduce presiunea, dar nu a precizat din ce motiv. Compania are dreptul prin contract sa micsoreze cantitatea de gaz livrata, in cazul unor defectiuni sau conditii meteorologice nefavorabile. Inainte de izbucnirea disputei dintre Rusia si Ucraina, Romania importa 10 milioane de metri cubi de gaz pe zi din Rusia, pe ruta ucraineana. Adica aproximativ 20% din gazul consumat zilnic in tara noastra. Cifrele arata ca Romania nu risca astfel sa devina victima colaterala, in razboiul gazului, spre deosebire de alte state europene. Polonia a anuntat o scadere cu 15% a cantitatii de gaz rusesc care trece prin Ucraina, in timp ce Bulgaria s-a plans ca presiunea s-a redus cu 10%. Iar in Cehia, ajunge cu 7,5% mai putin gaz decat inainte de declansarea conflictului. Uniunea Europeana a refuzat sa se implice in conflictul gazelor dintre Kiev si Moscova, in pofida cererilor lor repetate, in conditiile in care contractele dintre Ucraina si Rusia nu sunt transparente, iar relatiile europenilor cu Moscova sunt deja destul de complicate. Potrivit presedintiei Uniunii Europene, este insa deocamdata imposibil de stabilit cine dintre Rusia si Ucraina spune adevarul. Mai ales ca in ecuatie a aparut si Republica Moldova, care potrivit Naftogaz, a inceput sa foloseasca de la 1 ianuarie tot gazul livrat pe conducta care o tranziteaza.
Cosmar in Gaza
Zeci de romani se afla inca prinsi in mijlocul conflictului din Fasia Gaza, de o parte si de alta a frontierei cu Israelul. Unii au cerut sa fie evacuati, insa fara succes pana in a doua parte a zilei de ieri. Romanii ramasi in Gaza spun ca sunt blocati si nu mai pot pleca. Oamenii se plang ca ar vrea sa se intoarca in tara, insa orasul este inconjurat de armata israeliana si nu se poate trece. Primul autocar care ar fi trebuit sa evacueze cetateni straini din Gaza a fost intors din drum, la punctul de frontiera Erez. Printre pasageri se afla si o familie de romani. Israelul a anuntat ca 200 de palestinieni care au si alta cetatenie, inclusiv romana, pot parasi zona de conflict. Prin clipe de cosmar trec si romanii care locuiesc in sudul Israelului, zona lovita din ce in ce mai des de rachete lansate de militantii Hamas din Gaza. Din cauza amenintarii continue a rachetelor Hamas, romanii din Israel, alaturi de majoritatea populatiei locale, sustin incursiunea militara in Fasia Gaza. Numarul victimelor ofensivei israeliene din Fasia Gaza creste de la o ora la alta. Liderii Hamas acuza Israelul pentru atacurile asupra populatiei civile. “Sionistii si-au legitimat crimele asupra copiilor lor atunci cand ne-au ucis copiii nostri. Au legitimat crimele poporului lor atunci cand ne-au ucis oamenii nostri. Au legitimat bombardarea scolilor, spitalelor si ambulantelor lor atunci cand au bombardat scolile, spitalele si ambulantele noastre”, a declarat liderul Hamas Mahmoud Zahar. Orasul este incercuit de militarii israelieni, iar una dintre pricipalele sosele a fost ocupata. Trupele israeliene controleaza in prezent si portiuni importante din nordul Fasiei Gaza. Ministrul israelian de externe, Tzipi Livini, spune ca tara sa nu face decat sa raspunda agresiunii Hamas. “Inainte de operatiunile militare, Hamas tintea Israelul oricand dorea, iar Israelul se abtinea. Acest lucru nu s-a mai intamplat in ziua in care am inceput operatiunile militare. Asa ceva nu se va mai intampla in aceasta regiune. Daca Israelul va fi atacat, Israelul se va razbuna. Israelul va raspunde pentru ca aceasta este o lupta in desfasurare, un razboi de lunga durata impotriva terorismului”, a afirmat Tzipi Livini. Armata israeliana si-a desfasutat in Gaza un numar impresionant de trupe: infanterie, tancuri, forte de geniu, de artilerie. Toate sustinute de Aviatie, Marina si de agentia de securitate israeliana.
l Medvedev si Abbas cer incetarea focului
Presedintele rus si palestinian, Dmitri Medvedev si Mahmud Abbas, au cerut incetarea imediata a focului in Fasia Gaza. Apelul vine in urma unei convorbiri telefonice care a avut loc ieri intre cei doi sefi de stat. Tarile arabe vor propune Consiliului de Securitate al ONU un nou proiect de rezolutie in incercarea de a obtine o incetare a focului pe termen lung in Fasia Gaza. Anuntul a fost facut ieri, la New York, de ministrul palestinian al Afacerilor Externe, Riyad al-Malki.