Nicolae Iorga, George Enescu sau Ion Luca Caragiale vor avea propria galerie unde sa fie cunoscuti de catre toti romanii.
Este vorba despre Panteonul national, o idee ce apartine Academiei Romane. Aici vor fi prezentate vietile marilor personalitati ale romanilor.
Academicienii romani considera ca a venit momentul ca si noi sa avem, conform traditiei europene, un Panteon. “Ridicarea in Capitala tarii a unui Panteon al marilor personalitati ale natiunii ar reprezenta un act de adanca recunostinta fata de eroii neamului” este de parere academicianul Ionel Haiduc.
Ideea nu este noua. Ea a aparut prima data in testamentul Regelui Carol I, a carui ultima dorinta a fost sa-si gaseasca odihna vesnica intr-un “mausoleu cladit pe o inaltime” a Bucurestiului. Suveranul indica si locul: deasupra Bisericii Caramidari.
Dupa 100 de ani, Academia si Primaria i-au respectat dorinta si au indicat Parcul Tineretului drept loc al Panteonului Romanesc. “Este legat si de amintiri deosebit de triste, Crematoriul. Consider ca este o zona foarte buna pentru a construi Panteonul Neamului.” a spus primarul general al capitalei, Sorin Oprescu.Academicienii au decis ca numele edificiului sa fie Panteonul Romaniei, iar pe frontispiciul cladirii sa fie gravata formula ce se afla si pe frontispiciul Panteonului francez – “Aux Grandes Hommes. La Patrie Reconnaissante”. El va concentra ilustre personalitati ale Romaniei: scriitori, artisti, oameni de stiinta, istorici, oameni politici, militari sau inalti ierarhi.
Proiectul va fi ales in urma unui concurs international de concept arhitectural, care va fi lansat in februarie anul viitor. In plus, secretarul general al Academiei, a anuntat ca in perioada urmatoare va fi lansata o campanie de subscriptii si donatii, astfel incat monumentul sa fie cu adevarat unul national. Costul ridicarii Panteonului a fost estimat la 50 de milioane de euro.