Romani intre ostaticii din Caraibe ?
Confuzie in cazul posibilei luari de ostatici din Marea Caraibelor: potrivit ambasadorului roman din Israel, romanii despre care s-a presupus ca au fost rapiti nu au fost sechestrati si nu au fost niciodata in pericol. Cei patru ar fi parasit insula respectiva cu o zi inainte de incidente. MAE nu a confirmat informatiiile pana acum si a anuntat ca va verifica in continuare situatia.
In cursul zilei de ieri, agentiile de presa internationale au preluat declaratiile ambasadorului israelian din Republica Dominicana, Amos Radian, conform carora patru romani au fost luati ostatici joi seara pe o insula din oceanul Atlantic, de muncitori chinezi, nemultumiti ca nu si-au primit salariile. Incidentul s-a petrecut pe insula West Caicos din arhipelagul Turks si Caicos, teritoriu britanic.
Se pare ca motivul pentru care muncitorii chinezi i-ar fi sechestrat pe cei 20 de cetateni romani si evrei este neplata salariilor vreme de cateva luni. Muncitorii chinezi fusesera angajati la constructia unui complex hotelier in insula, dar compania constructoare ar fi pierdut banii de salarii odata cu falimentul bancii americane Lehmann Brothers.
Bulgaria amendata
la CEDO

Bulgaria a fost condamnata de Curtea Europeana pentru Drepturile Omului – CEDO – pentru “tratamente inumane”, aplicate unui cetatean aflat in detentie. Potivit AFP, Vladimir Aghelov Gheorghiev, in varsta de 32 de ani, a depus o plangere la CEDO pentru felul in care a fost tratat in timp ce se afla in arest preventiv si apoi in detentie, timp de doua saptamani. Evenimentele s-au petrecut in anul 1999.
Tanarul a fost lovit cu piciorul, cu pumnii si palmele, politistii incercand sa-l faca sa semneze documente legate de acuzatiile care i se aduceau. In semn de protest, tanarul si-a taiat venele. Ca raspuns la acest gest, gardienii l-au lovit cu bastonul.
Curtea a evocat certificate medico-legale si fotografii ale reclamantului, acesta prezentand leziuni in numeroase zone ale corpului: torace, fese si picioare, si a concluzionat ca ranile au fost intr-adevar provocate de lovirea cu bastoanele, “la intamplare” si cu o “forta considerabila”.
Barbatul urmeaza sa primeasca suma de 6.000 de euro, reprezentand prejudicii morale.
Cutremur de 6,5 grade Richter in Mexic
Un cutremur cu magnitudinea de 6,5 grade pe scara Richter a provocat panica in Mexic. Seismul a fost inregistrat in Oceanul Pacific, in largul coastelor sudice ale Mexicului, dar s-a resimtit pe intregul teritoriu mexican, in special in orasul frontalier Tapachula.
Institutului american de geofizica a identificat epicentrul cutremurului la o adancime de 75 de kilometri. Reprezentantii serviciului de urgenta al Protectiei civile din statul Chiapas au declarat ca nu cunosc inca amploarea pagubelor. In plus, reprezentantii centrului de alerta pentru tsunami din Oceanul Pacific au spus ca nu exista risc de tsunami. Dar, potrivit aceluiasi centru, cutremurele cu acesta magnitudine pot ge-nera, uneori, valuri seismice care pot provoca pagube.
OPEC pune paie pe foc
Organizatia tarilor producatoare de petrol anunta reducerea productiei cu cel putin un milion de barili pe zi.
Decizia vine in urma scaderii puternice a pretului petrolului, la un minim al ultimului an. Barilul a fost cotat la cel mai mic pret din ultimele 17 luni: 67 de dolari la Londra si 70 de dolari la New-York. In iulie, pretul era de 147 dolari pe baril.
Acord Rusia –
Venezuela,
pentru armament

Venezuela a incheiat un nou acord cu Rusia pentru achizitionarea de armament. Legaturile dintre cele doua tari au devenit din ce in ce mai stranse in ultimul timp. In septembrie, Rusia a acordat Venezuelei un imprumut de un miliard de dolari pentru achizitionarea de arme. Venezuela spune ca acordul cu rusii era necesar deoarece dotarea armatei sale este invechita. Oficialii venezueleni sustin ca apararea lor necesita achizitionarea de avioane, elicoptere si tancuri. Deocamdata nu au precizat numarul si costul blindatelor vizate. Luna urmatoare vor avea loc in Marea Caraibelor manevre militare comune intre unitati de marina ale Rusiei si Venezuelei.