Moscova vrea anchetarea secretarului general al ONU
Rusia cere declansarea unei anchete impotriva secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, dupa semnarea unui acord care recunoaste Alianta Nord-Atlantica drept o “organizatie de mentinere a pacii”, a declarat, intr-un interviu dat publicitatii ieri, ambasadorul rus la NATO.
“Acordul nu a generat nemultumire doar in randul delegatiei ruse, ci si in randul altor membri ai Consiliului de securitate al ONU (…)”, a declarat Dmitri Rogozin cerand declansarea unei anchete “care sa il vizeze pe Ban Ki-moon”.
Documentul a fost semnat la 23 septembrie de secretarul general al ONU, si de Jaap de Hoop Scheffer, secretarul ge-neral al NATO, si ofera posibilitatea aliantei euro-atlantice sa lanseze operatiuni “in intreaga lume”. “Ban Ki-moon a recunoscut aceasta alianta nu ca pe o organizatie militara regionala, ci ca pe un inlocuitor al ONU in toate problemele legate de securitatea internationala”, a continuat diplomatul rus. Secretarul general al ONU “risca sa fie destituit. Actiunile sale sunt rusinoase”, a adaugat Rogozin.
Potrivit acestuia, documentul “reabiliteaza” NATO, dupa bombardamentele impotriva Serbiei in timpul razboiului din Kosovo, iar acordul a fost semnat deoarece “ONU imparte esecul din Afganistan”, unde NATO se afla la comanda Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate (ISAF), sub mandatul Natiunilor Unite.
Macedonia recunoaste independenta Kosovo
Skopje recunoaste independenta Kosovo, a anuntat ministrul macedonean de Externe, Antonio Milososki.
“Guvernul a decis sa recunoasca suveranitatea si integritatea Kosovo”, a precizat ministrul cu ocazia unei sedinte a Guvernului. Aceasta sedinta a avut loc la putin timp dupa ce Parlamentul macedonean a votat o rezolutie pentru recunoasterea independentei Kosovo. Aceasta rezolutie a fost adoptata cu 85 de voturi pentru, unul impotriva si 16 abtineri. Decizia Macedoniei a fost precedata cu cateva ore de cea a Muntenegrului, care a recunoscut independenta Kosovo joi seara. Dintre toate republicile foste iugoslave, numai Bosnia-Hertegovina nu a recunoscut independenta Kosovo. Kosovo si-a proclamat independenta la 17 februarie, iar Belgradul, care nu o recunoaste, considera in continuare acest stat drept una dintre provinciile sale.
Recunoasterea independentei Kosovo de catre Muntenegru si Macedonia intervine la o zi de la sesizarea Curtii Internationale de Justitie de catre autoritatile de la Belgrad, privind legalitatea independentei fostei provincii sarbe.
Libia retrage fondurile din bancile elvetiene
In conditiile crizei financiare mondiale, Libia a luat o decizie radicala. Statul libian isi va retrage toate depozitele detinute in banci elvetiene si a confirmat sistarea livrarilor de petrol catre Elvetia. Conform estimarilor, suma se ridica la aproximativ sapte miliarde de dolari. Decizia a fost luata ca protest fata de relele tratamente la care au fost supusi diplomatii si oamenii de afaceri libieni de politia cantonului Geneva. Restrictiile vor fi ridicate, insa numai in momentul in care Libia va cunoaste motivatia autoritatilor elvetiene pentru aceste practici. Masura la care a recurs Libia nu afecteaza aprovizionarea cu petrol a Elvetiei, dar va avea un impact asupra pretului combustibilului in benzinarii.
100.000 de soldati
britanici – pierduti !

Datele personale ale 100.000 de angajati ai armatei britanice au fost pierdute. Ministerul britanic al Apararii nu a putut preciza daca datele personale ale angajatilor armatei erau codificate sau nu. Hard diskul continea numele, adresele, codurile numerice de pe pasapoarte, datele de nastere si informatii legate de permisul de conducere ale angajatilor.
De asemenea, hard diskul mai continea si informatii pentru 600.000 persoane care au depus cerere de inrolare si numele celor care i-au recomandat. In iulie, Ministerul a recunoscut ca 658 de laptopuri au fost furate in ultimii patru ani. Alte 26 de stick-uri de memorie care contineau informatii clasificate au disparut sau au fost pierdute din ianuarie.
Bill Gates cedeaza suprematia
Dupa 15 ani in care a fost lider pe lista celor mai bogati oameni din SUA, Bill Gates a fost devansat. Cel care i-a luat locul este afaceristul Warren Buffett.
Proprietar al unei companii de investitii, Buffett si-a marit averea cu opt miliarde de dolari numai in luna septembrie. Caderea pietei financiare americane din luna trecuta a afectat intr-o mare masura pe cei mai bogati 400 de americani. Astfel, cel mai mare declin financiar l-a inregistrat o companie din Las Vegas care a pierdut 4 miliarde de dolari.