Medvedev il considera pe Saakasvili „un cadavru politic”

Mihail Saakasvili este un „cadavru politic”. Afirmatia apartine presedintelui rus Dmitri Medvedev, care a declarat, intr-un interviu difuzat de televiziunea rusa, ca nu il mai considera pe Saakasvili liderul Georgiei.
„Pentru noi, regimul actual georgian a esuat. Presedintele Saakasvili nu mai exista pentru noi. El este un cadavru politic”, a spus Medvedev.
In acelasi interviu, liderul de la Kremlin a tinut sa sublinieze faptul ca Rusia nu se simte amenintata de o eventuala excludere din G8. Tot mai multe voci de la Washington, inclusiv candidatul republican la presedintia Statelor Unite, John McCain, au cerut scoaterea Rusiei din grupul celor mai industrializate 8 tari ale lumii, din care mai fac parte printre altele, Germania, Franta sau Japonia.
In replica la aceste afirmatii, Medvedev a declarat ca este vorba despre o simpla strategie electorala americana, prin care McCain incearca sa-si majoreze cota de popularitate.
In ceea ce priveste implicarea Statelor Unite in conflictul din Osetia de Sud, presedintele rus a fost de parere ca sprijinul neconditionat oferit de Washington liderilor de la Tbilisi este cel care a stat la baza izbucnirii ostilitatilor.
Premierul Vladimir Putin a adoptat un ton si mai vehement. El a acuzat Statele Unite de orchestrarea intregului conflict pentru a-l pune intr-o lumina favorabila pe senatorul John McCain.
In ciuda acestor acuzatii, respinse de americani, vicepresedintele Dick Cheney si-a anuntat vizita in Georgia si in alte doua state foste sovietice pentru a consolida sprijinul Washingtonului pentru aliatii din zona Rusiei.

Argentina, afectata de furtuni de zapada si incendii devastatoare

Regiunea muntoasa din estul Argentinei a fost afectata de o violenta furtuna de zapada, in timp ce un incendiu a devastat circa zece mii de hectare de teren in centrul tarii. O furtuna de zapada si rafale de vant puternice au smuls stalpi de electricitate, lasand in bezna localitatea San Carlos de Bariloche, o renumita destinatie turistica situata in centrul Patagoniei.
Scolile au fost inchise in orasul cu o populatie de 120.000 de locuitori, situat la circa 1.600 de kilometri sud de Buenos Aires. „Vremea rea se va mentine”, a avertizat seful departamentului local de Aparare Civila, Carlos Aristegui. Agentia nationala de meteorologie a lansat o alerta in urma violentelor furtuni de zapada, insotite de rafale de vant de pana la 150 de kilometri pe ora, care au afectat si provinciile vecine Rio Negro si Neuquen.
In regiunea agricola Cordoba, din centrul tarii, un val de incendii declansate de o mana criminala ingrijoreaza autoritatile. Flacarile au distrus aproape zece mii de hectare de teren, potrivit serviciilor de pompieri.
Fumul degajat a perturbat traficul aerian pe aeroportul international din Cordoba. Numeroase scoli au fost inchise si circa 120 de persoane au fost evacuate.
„Nu putem stabili cu exactitate amploarea incendiului deoarece evaluarile aeriene nu au putut fi efectuate”, a declarat Marcelo Colombatti, directorul regional al serviciilor de pompieri.
Doi suspecti, o femeie de 45 de ani si un tanar de 23 de ani, au fost retinuti de politie.