CONGRESUL AL XVIII-LEA DE HEPATOLOGIE
• O invitatie si pentru medicii prahoveni
Reprezentanti de varf ai medicinei hepatologice din Europa – si cu participanti si de peste ocean – isi vor da intalnire in cadrul celui de-al XVIII-lea CONGRES NATIONAL DE HEPATOLOGIE, manifestare de inalta tinuta stiintifica, programata a se desfasura in perioada 19-20 septembrie, la Bucuresti – Hotel Intercontinental. Pentru prima data, la editia din acest an va fi organizat un precongres de hepatologie rezervat specialistilor in domeniu din tarile balcanice si prevazut sa aiba loc in 18 septembrie.
Intreaga actiune despre care vorbim se realizeaza sub demersurile organizatorice a doua prestigioase institutii romanesti: ASOCIATIA ROMANA PENTRU STUDIUL FICATULUI (ARSF) si FUNDATIA ACADEMICIAN MARIN VOICULESCU.
La lucrarile congresului si-au anuntat participarea personalitati ale lumii medicale hepatologice din mai multe tari europene – Franta, Italia, Austria, Germania, Belgia, Grecia, Turcia, Bulgaria si, bineinteles, Romania – precum si din SUA si Canada. Vor fi prezentate peste 20 de studii si comunicari stiintifice, reprezentand rezultatele celor mai recente cercetari si experiente practice dobandite in apriga lupta pe care medicina o duce cu boala care trimite pe patul de suferinta sute de milioane de oameni din intreaga lume, iar multora dintre ei le rapeste chiar viata.
Prof. dr. Mihai Voiculescu, presedintele ARSF, – organizatie nationala stiintifica, preocupata de promovarea cercetarii interne in conexiune cu cea de peste hotare, in scopul perfectionarii continue a tratamentului bolilor de ficat – ne preciza ca lucrarile congresului vor presupune patru sesiuni de lucru. Temele astfel prezentate se refera, in esenta, la infectia cu virusul hepatitei B si problemele specifice acesteia in Balcani; noile tendinte in tratamentul infectiei cu virusul hepatitei C; diagnosticarea si tratamentul fibrozei hepatice si carcinomului hepato-celular.
Medicii romani, participanti la lucrarile congresului, vor insista si in combaterea unor pareri potrivit carora Romania ar fi un focar de infectie cu virusi hepatici, retinandu-se, in schimb, ca o asemenea problematica se regaseste pe o arie geografica de nivel global si ca, intr-un asemenea context, se impun a fi intreprinse masuri de “tratare” a cauzelor imbolnavirii ficatului.
Congresul de hepatologie de la Bucuresti se constituie intr-o invitatie si pentru medicii de specialitate din Prahova. Un astfel de contact cu ultimele noutati teoretice, cu rezultatele practice in domeniu, nu se cade a fi neglijat. Tocmai de aceea, pentru medicii interesati, precizam ca informatii privind participarea la acest for stiintific de specialitate pot capata la telefoanele 0723/724.650 si 0722/268.572, respectiv, web: www.arsf.ro si www.famv.ro
* * *
Precizam ca manifestarea stiintifica din 18-20 septembrie de la Bucuresti se desfasoara si sub prestigioasa egida a Fundatiei Marin Voiculescu. In semn de omagiu adus acestei personalitati medicale, de la a carei nastere s-au implinit, in urma cu o luna, 95 de ani (m. in 1991), se cuvine sa amintim ca acad. Marin Voiculescu ramane unul dintre ilustrii slujitori ai scolii medicale romanesti, cu deosebire ai celei de boli infectioase. A publicat numeroase studii si lucrari stiintifice, multe traduse peste hotare; a condus institutii de invatamant superior medical, clinici, publicatii si organizatii profesionale interne si de cuprindere externa.
Performantele cercetarilor sale si ale competentei medicale i-au fost recunoscute si apreciate prin acordarea inaltului titlu de academician si prin incredintarea functiei de secretar de stat. Fundatia ce-i poarta numele si care il are presedinte pe fiul sau, prof. dr. Mihai Voiculescu, isi propune, si iata ca reuseste, sa pastreze nestinsa aceasta flacara a nobilei misiuni de a veni in ajutorul oamenilor aflati in suferinta. Actualul Congres de hepatologie, ajuns la a XVIII-a editie, numeroase alte manifestari similare organizate, periodic, in tara si in strainatate, implicarea directa in elaborarea unor programe nationale de sanatate, acordarea de burse medicilor dornici sa se perfectioneze in afara tarii – sunt tot atatea marturii prin care numele VOICULESCU se leaga, cu o prolifica inraurire teoretica si practica, de medicina romaneasca de ieri si de azi.
D. CARSTEA