Prefectii si subprefectii eliberati din functie care formeaza, in acest moment, corpul inspectorilor guvernamentali, vor trece intr-un corp de rezerva al inaltilor functionari publici, salarizarea acestora urmand sa fie taiata pana la numirea intr-o noua functie. Guvernul a elaborat, deja, un proiect de lege in acest sens, o prima forma fiind discutata in sedinta Executivului de acum cateva zile. Decizia care a stat la baza acestor prevederi a fost determinata de necesitatea reducerii cheltuielilor. In acest sens, Guvernul spera sa mai faca economii atat prin faptul ca inspectorilor guvernamentali li se mai pun la dispozitie locuinte de serviciu, masini si telefoane mobile in localitatile unde sunt detasati, cat si prin faptul ca vor primi leafa numai din momentul in care vor detine o functie. Pentru ca ideea este ca acestia sa nu mai fie salarizati decat atunci cand vor fi numiti intr-o functie care se elibereaza sau care este necesara intr-o institutie publica.
In prezent, in jur de 70 de persoane fac parte din corpul inspectorilor guvernamentali, posturile fiind ocupate de catre fosti prefecti si subprefecti PSD si PNL, mutati pe aceste locuri dupa ce au fost eliberati din functia detinuta in prefecturi, dupa principiul mobilitatii. In Prahova este vorba despre fostii prefecti Doru Nechiti (PNL) si Radu Oprea (PSD).
Acum ceva vreme, premierul Emil Boc anunta ca si inspectorii guvernamentali vor intra intr-un proces de restructurare, legislatia aplicabila in cazul acestora avand nevoie de modificari, in sensul ca aceste persoane sa practice meseria de baza si sa fie remunerate pentru aceasta activitate, pana cand sunt chemate sa lucreze pentru Executiv.
Guvernul a decis, in urma cu doua luni, ca numarul de subprefecti sa fie redus cu 50%, de la doua posturi la unul in fiecare judet, prin eliberarea din functie a 36 de subprefecti. Primul ministru a precizat atunci ca subprefectii eliberati din functie nu vor mai fi numiti in posturi de inspectori guvernamentali, in cazul judetului Prahova fiind vorba despre fostul subprefect Mirela Limboseanu.
Daca este sa ne referim, insa, la intentia Guvernului de a sista salarizarea inspectorilor guvernamentali – in speta fostii prefecti si subprefecti inlaturati din functie pe crtiterii politice – pana la numirea intr-o noua functie, am putea spune ca unul dintre acestia a fost cu un pas inainte. Prin decizie a primului ministru, publicata in Monitorul Oficial de la sfarsitul lunii trecute, fostul prefect Doru Nechiti a fost transferat din functia de inspector guvernamental in cadrul Secretariatului General al Guvernului in functia publica de director executiv al Directiei de integrare europeana din cadrul Consiliului Judetean Prahova, pe o perioada de sase luni.
N.DUMITRESCU