Avionul lui Putin nu a reusit sa aterizeze in Siberia

Un avion care il transporta pe premierul rus, Vladimir Putin, a fost deviat ieri pentru ca nu a reusit sa aterizeze la Norilsk, in Siberia, din cauza conditiilor meteorologice, a anuntat purtatorul sau de cuvant. In cadrul vizitei sale de lucru in Siberia si in Extremul Orient rus, Putin are programat sa viziteze o uzina de cupru din Norilsk, precum si o rezervatie naturala si un centru meteorologic din apropiere de Tiksi, in Republica Saha. Din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile de la Norilsk, avionul lui Putin a fost deviat catre un aeroport din Hatanga. De la Hatanga, “Vladimir Putin va merge la Tiksi. Vizita la Norilsk si toate evenimentele programate vor avea loc mai tarziu”, a afirmat purtatorul sau de cuvant, Dmitri Peskov. Premierul rus va participa astazi la o conferinta pe tema industriei pescuitului in orasul Petropavlovsk-Kamciatski, din Extremul Orient rus.

Seful FMI – favoritul opozitiei franceze pentru alegerile prezidentiale

Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, este politicianul din cadrul opozitiei franceze preferat de populatie pentru urmatoarele alegeri prezidentiale. Astfel, 58% dintre participantii la un sondaj au declarat ca au o parere buna despre Strauss-Kahn si primarul Parisului, Dominique Delanoe, ambii fiind politicieni ai opozitiei. In cazul sefului FMI, procentul este cu patru puncte procentuale peste cel indicat de sondajul anterior, efectuat in iulie. Totodata, 44% dintre cei chestionati au afirmat ca ar vrea ca Strauss-Khan sa fie urmatorul presedinte, comparativ cu 24% pentru actualul sef al statului, Nicolas Sarkozy. Circa 55% dintre repondenti au mentionat ca vor ca opozitia sa castige urmatoarele alegeri prezidentiale, din 2012.

Partidul Piratilor promoveaza „democratia fluida”

O inedita formatiune politica din Germania foloseste preponderent internetul pentru a activa. Partidul Piratilor sau numit altfel Partidul Comunitatii Online incearca sa democratizeze online procesele decizionale si evita ierarhiile birocratice printr-o noua aplicatie. La ultimele alegeri parlamentare formatiunea nu a primit decat circa 2 la suta din voturile germanilor, insa in ultima vreme numarul aderentilor care se inscriu, evident, online a crescut semnificativ. Partidul Piratilor foloseste internetul pentru comunicarea interna, iar recent a lansat o aplicatie care doreste sa „democratizeze” procesele decizionale ale formatiunii: „liquid democracy”, adica democratie fluida. Astfel, se incearca deschiderea cat mai mare a partidului, precum si evitarea structurilor ierarhice rigide. „Nu avem un sistem de delegati ai partidului, iar in acest moment suntem convinsi ca aceasta este solutia buna. De ce? Pentru ca exista si alte modalitati de a face politica, vrem sa fim altfel”, spune Christopher Lauer, unul din liderii piratilor. „Si poate de aceea inregistram un adevarat val de inscrieri in partidul nostru”. Pentru a evita supraaglomerarea congreselor formatiunii cu tot felul de propuneri si memorii, Lauer a dezvoltat impreuna cu o echipa de programatori o aplicatie online. Membrii partidului se pot inregistra pe site si pot inainta propunerile lor inainte de congrese, astfel incat ordinea de zi sa poata fi planificata eficient. „Liquid Feedback” se cheama platforma recent lansata. Detaliile platformei online a Partidului Piratilor au fost discutate indelung. Fiecare membru poate face o propunere, ceilalti o pot citi, o pot vota sau pot depune amendamente. Votul este cat se poate de simpu: drag-and-drop pe o casuta verde inseamna „DA”, pe casuta rosie inseamna „NU”. Cine nu doreste sa voteze pe o anumita tema poate transfera dreptul sau de vot unui alt membru. Partidul se mandreste cu posibilitatea oferita fiecarui membru de a participa activ la dezvoltarea politicii formatiunii. Partidul Piratilor a fost creat in Germania in urma cu patru ani. Formatiunea militeaza pentru o deregularizare completa a spatiului virtual si pentru liberul acces la informatii si la continut, restrictionat in prezent de drepturile de autor. Actualmente exista 12.000 de „pirati” inregistrati in Germania. Sistemul lor initial de feedback a fost insa cat se poate de controversat chiar in randurile partidului. Oponentii argumentau ca factorul emotional se pierde in totalitate atunci cand comunicatiile se desfasoara exclusiv digital. Unii au si demisionat. In plus, a aparut si problema protectiei datelor personale, avand in vedere ca modelul initial prevedea accesul public la toate documentele si propunerile membrilor.