Avand in vedere ca in perioada verii exista un risc crescut al imbolnavirilor prin toxiinfectii alimentare, specialistii Ministerului Sanatatii (MS) recomanda respectarea catorva reguli de baza in igiena alimentatiei. Astfel, trebuie evitata prepararea alimentelor cu mai mult de 2-3 ore inaintea consumului, in cazul in care nu se pot asigura conditiile de temperatura necesare. Pentru alimente gatite, temperatura de preparare trebuie sa fie de peste 70 de grade C, sa se evite contactul intre alimentele nepreparate si cele preparate, sa se spele atent recipientele in care se realizeaza prepararea alimentelor, sa se spele, repetat, mainile, nu numai dupa utilizarea toaletei si inainte de masa, sa se evite prepararea alimentelor de catre persoane care prezinta vreo leziune sau infectie la nivelul mainilor/degetelor. Totodata, este importanta spalarea fructelor, a zarzavaturilor si a verdeturilor inainte de consumarea lor, evitarea oricarui contact intre alimentele destinate consumului si insecte sau animale, folosirea doar a surselor de apa potabila pentru preparea alimentelor si consumul uman. Fierberea apei este obligatorie in cazul in care exista suspiciuni asupra calitatii surselor de apa potabila, si se recomanda, de asemenea, evitarea consumarii alimentelor vandute pe strada precum inghetata, prajituri, produse de patiserie, hot-dog, mici, hamburger etc. Indicata este si fierberea laptelui in cazul in care acesta nu este pasteurizat.