Hotii – la un pas de a fura sina cu totul

Trenurile care circula pe ruta Gara de Sud Ploiesti – Urziceni ajung, zilnic, la destinatie cu intarzieri intre 10 si 30 de minute. Situatia are drept cauza furturile de diverse piese de la calea ferata. Zilnic aproape, dispar cablurile de legatura sau transformatoarele electrice de pe traseul Ploiesti – Corlatesti (a doua statie pe ruta Urziceni). Disparitia acestor obiecte creeaza mari probleme impiegatilor. Pe monitoarele biroului de miscare nu se mai regasesc semnalele luminoase care indica anumite portiuni din calea ferata, astfel incat acestia sunt nevoiti sa verifice daca nu cumva sina a disparut de tot. In aceasta situatie, reprezentantii CFR sunt obligati sa restrictioneze viteza trenurilor pana la 20 de kilometri pe ora, astfel incat in eventualitatea in care, Doamne fereste, o parte din calea ferata ar lipsi, mecanicul sa poata frana, inainte de producerea unei eventuale tragedii.
* Ce se repara ziua dispare noaptea
Pentru prevenirea furturilor, angajatii CFR verifica, periodic, calea ferata. Daca se constata disparitia unor elemente de la sina, atunci este anuntata Politia Transporturi Feroviare Ploiesti, care incepe cercetarile in vederea depistarii autorilor. „De regula, ii gasim, dar nu este deloc usor. Sunt persoane de etnie roma care locuiesc in zona Mimiu si au antecedente. De obicei, actioneaza in grupuri organizate. Singurul motiv de liniste – daca-l putem numi astfel – este vigilenta impiegatilor, care observa pe monitoare defectiunile, iar o echipa a CFR merge imediat in control”, ne-a spus Stelian Parepa, seful Politiei TF Ploiesti. Singura masura de prevenire, pe care CFR-ul a putut sa o ia, a fost inlocuirea cablurilor din cupru, cu unele din otel.
* Calatorii sunt ingroziti
Pe aceasta ruta, circula, in general, navetisti care trebuie sa ajunga in timp util la serviciu. „Pentru cateva minute, am scapat trenul. Cum este posibil asa ceva? Cand vor fi remediate defectiunile? Fac naveta spre Slobozia si pierd ore in sir, prin Urziceni, ca sa pot ajunge acasa”, ne-a marturisit un calator. Pe langa faptul ca trenurile nu ajung, in timp util, la destinatie, oamenilor le este teama si pentru viata lor. „Mi-e cam frica, pentru ca, oricand se poate intampla ceva. Trenurile circula foarte incet pe aceasta distanta, iar daca fura sina cu totul, ramanem in tren pana pun ei alta?”, se intreba o alta calatoare.
Gabriela IONITA