Odata cu incalzirea vremii, si tesuturile organismului incep sa se congestioneze, senzatia de greutate devine extrem de incomoda. Cauzele umflarii membrelor, a picioarelor in principal, sunt multiple. In sezonul estival, vina o poarta caldura excesiva. Pe acest fond apar edeme (retentia de lichide), dar si insuficiente renale si cardiace.
In privinta edemelor, acestea sunt provocate de stagnarea sangelui in vene sau de o prea mare cantitate de clorura de sodiu si apa in sange. De obicei, edemele sunt localizate la membrele inferioare si superioare. Cele care au la origine intoxicatii, probleme hepatice si renale, se gasesc la inceput localizate in zona gambelor si a picioarelor, putand sa se extinda apoi si in celelalte parti ale corpului. Alti factori cauzatori ai congestionarii, mai ales a picioarelor, pot fi statul mult in picioare, purtarea frecventa a tocurilor inalte, fumatul, sarea, alcoolul, lipsa de miscare.
Pentru descongestionarea picioarelor si favorizarea circulatiei se pot aplica presoterapia, hipotermia, drenaj limfatic etc. Acasa, trebuie sa va relaxati picioarele intr-o pozitie mai ridicata decat cea orizontala, fiind chiar benefic sa dormiti in acest mod. De asemenea, trebuie retinut faptul ca este necesar sa se evite consumarea alimentelor sarate sau picante, iar pentru a imbunatati circulatia periferica, incercati sa faceti putina activitate fizica in fiecare zi sau chiar cateva plimbari pe jos. Pentru persoanele care isi efectueaza concediul la mare, e indicat sa combine helioterapia (influenta apei marine) cu talazoterapia (efectele valurilor marii) pentru intensificarea circulatiei periferice. De asemenea, pot fi folosite si anumite unguente cu efect antiedemic, insa, in acest caz trebuie consultat un medic deoarece in anumite situatii utilizarea lor poate fi contraindicata. O alta solutie ar fi baile alternante, cu apa rece si calda. Si aici, trebuie avut grija ca temperatura apei sa nu fie foarte ridicata sau foarte scazuta, mai ales pentru persoanele in varsta. Important este si modul in care se fac dusurile sau se aplica unguentele, pentru mai multa eficienta fiind recomandat ca acest lucru sa se realizeze de jos in sus, adica de la glezne inspre coapse.