Turcia a interzis accesul aviatiei militare israeliene in spatiul sau aerian
Turcia a interzis accesul avioanelor militare israeliene in spatiul sau aerian, ca reactie la interceptarea de catre Israel, la 31 mai, a convoiului de nave care se indrepta catre Gaza, a declarat ministrul turc de Externe, Ahmed Davutoglu. “Aceasta decizie nu a fost luata numai pentru unul sau doua avioane”, a spus el, adaugand ca restrictiile ar putea fi extinse si pentru zborurile civile. Autoritatile turce au confirmat, saptamana trecuta, ca nu au permis accesul in spatiul aerian turc a doua avioane militare israeliene, insa au precizat ca interdictia nu are caracter general. Raidul israelian s-a soldat cu moartea a noua persoane si a determinat deteriorarea relatiilor dintre Turcia si Israel. Davutoglu a amenintat si ca Turcia va rupe relatiile cu Israelul in cazul in care nu va primi scuze pentru abordarea unei nave turce care facea parte din flotila cu ajutoare pentru Gaza, intr-un incident soldat cu moartea a noua cetateni turci. El a cerut Israelului sa prezinte scuze sau sa accepte concluziile unei comisii de ancheta internationale, precizand ca, in caz contrar, “relatiile vor fi rupte”. Revenind asupra unor declaratii precedente, ministrul turc de Externe a declarat, la intoarcerea dintr-o vizita in Kirgizstan, ca nu respinge ideea anchetarii incidentului de catre comisia infiintata de Israel. “Daca aceasta comisie ajunge la concluzia ca raidul a fost incorect si prezinta scuze, ar fi suficient”, a spus el, adaugand insa ca Turcia insista ca Israelul sa plateasca despagubiri. Pana in prezent, Turcia a solicitat infiintarea unei comisii de ancheta internationale si independente. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, declarase, la sfarsitul saptamanii trecute, ca Israelul nu va prezenta scuze Turciei si nici nu ia in considerare varianta acordarii de compensatii pentru persoanele ranite in urma interceptarii flotilei organizate de asociatii umanitare la sfarsitul lunii mai.
Ministerele din Marea Britanie isi vor reduce cheltuielile cu 40%
Toti ministrii din cabinetul lui David Cameron trebuie sa puna la punct un plan, care sa fie gata in cel mult o luna. Mai toate domeniile trebuie sa-si reduca bugetul cu 40%, exceptie facand ministerul Apararii, cu 20%, si Educatia, cu 10%. Aceste masuri drastice nu vor fi aplicate imediat. Sindicatele au amenintat cu proteste de masa in cazul in care bugetele vor fi scazute la aproape jumatate. Executivul sustine ca este nevoie de aceste masuri pentru a reduce deficitul bugetar de 190 de miliarde de euro.
Rusia, concurata de China pe piata de armament
Constructorii rusi de avioane sunt nevoiti sa recunoasca fapul ca pe piata mondiala a armametului a aparut un nou si de temut concurent – China. Seful biroului de proiectare MiG si al companiei Suhoi, Mihail Pogosian, s-a opus semnarii unui nou contract major pentru livrarea de motoare cu reactie RD-93 destinate avioanelor de lupta chino-pakistaneze FC-1 (in versiune pakistaneza JF-17). “FC-1 este inferior MiG-26, dar este mai ieftin – aproape 10 milioane $ fata de 35 milioane”, au declarat pentru Kommersant surse apropiate complexului militar industrial al Rusiei. „Daca Rusia a ajuns cu adevarat sa se confrunte cu China pe piata egipteana de armament, trebuie intreprins ceva”, a comentat analistul Konstantin Makienko, expert la Centrul pentru analiza strategiilor si tehnologiilor. Analistul Ruslan Puhov crede insa ca „va fi foarte dificil de explicat partii chineze de ce le-am livrat pana acum motoare, iar acum ne-am razgandit brusc”.