Dragi cititori,
acest spatiu de pagina va apartine. Aici isi vor gasi loc punctele dumneavoastra de vedere in legatura cu ceea ce va framanta, va nemultumeste, va ingrijoreaza, ati dori schimbat sau credeti ca merita apreciat.
Mai am dreptul la concediu pentru cresterea copilului daca am stat acasa cateva zile fara sa fiu platita?
„Am contract de munca pe perioada nedeterminata in cadrul unei societati, insa in scurt timp urmeaza sa dau nastere unei fetite. In cele 12 luni de activitate pe care trebuie sa le am pentru a benefia de concediu pentru cresterea copilului am avut sapte zile de concediu fara plata. As dori sa stiu daca in aceste conditii mai beneficiez de concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de doi ani”.
Mihaela Cojocaru, Ploiesti
* * *
Doamna Cojocaru, conform primului articol din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, cu modificarile si completarile ulterioare, „incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la trei ani, precum si de o indemnizatie lunara”. Prevederea de mai sus nu face distinctie intre veniturile profesionale (din salarii) obtinute in baza unui contract cu norma intreaga sau a unui contract cu timp partial, si nici intre veniturile profesionale (din salarii) obtinute pentru o luna intreaga sau fractionata de munca. Totusi, potrivit articolului 4 din Normele de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1025/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, „prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal”. In consecinta, puteti beneficia de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani.