Presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, care de cativa ani este in relatii tensionate cu Columbia vecina, a avertizat ca relatiile vor deveni si mai rele si se va ajunge chiar la ostilitati militare daca fostul sef al Apararii de la Bogota, Juan Manuel Santos, castiga presedintia. O victorie a lui Santos in alegerile prezidentiale din 30 mai “ar putea duce la razboi “ in regiune, arata Chavez in timpul show-ului sau saptamanal radio-tv. Liderul venezuelean a mai cerut ca actualul candidat conservator, aliat politic apropiat al presedintelui curent Alvaro Uribe, sa isi ceara scuze pentru atacul militar columbian in timpul mandatului sau de ministru asupra unei tabere a gherilelor de stanga de la granita Columbiei cu Ecuador, in urma cu doi ani.“Daca doreste sa fie presedinte, ar trebui sa inceapa cu a spune , pentru bombardament,” crede Chavez . In schimb, Santos, care detine cotidianul El Tiempo, cel mai influent ziar din Columbia, declara pentru AFP ca Chavez nu ar trebui sa se implice in campania din Columbia. “Ce nu accepta poporul columbian este ingerinta in alegerile lor,” arata acesta. Conform legii columbiene, Uribe, care a efectuat doua mandate, nu mai poate candida. Posibilul sau succesor -Santos- este acuzat de Ecuador si Venezuela ca a efectuat, in martie 2008, un raid aerian asupra unei tabere clandestine in urma caruia au ucis numarul doi din FARC- Fortele Armate Revolutionare din Columbia- Raul Reyes.

Reactorul de la Cernobil a ramas un pericol

Presedintele Ucrainei a avertizat, luni, la comemorarea celui mai grav accident nuclear mondial ca reactorul de la Cernobil ramane o amenintare serioasa la adresa Europei. Explozia din 1986 a reactorului nuclear a trimis un nor de radiatii asupra Europei, iar probleme de sanatate grave persista si un sfert de secol mai tarziu. Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici declara ca aproximativ 2 milioane de persoane sufera din cauza radiatiilor. Reactorul explodat este incastrat intr-un scut ce se deterioreaza, iar lucrarile internationale de inlocuire a acestuia sunt mult in urma programului. Ianukovici arata in timpul ceremoniilor de comemorare ca reactorul este o amenintare “nu numai pentru Ucraina, dar si pentru Europa, Rusia si Belorusia.” Acesta a promis un mai mare ajutor medical pentru victimele accidentului si cei care sufera de boli legate de acesta.

Mihai Ghimpu va lipsi de la parada militara de la Moscova

Presedintele interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu, a acceptat sa trimita 70 de soldati moldoveni sa participe la parada militara de pe 9 Mai din Piata Rosie din Moscova, dar el nu va participa. Celebrarea va marca 65 de ani de la victoria aliatilor in al Doilea Razboi Mondial. Ghimpu a anuntat decizia sa in cadrul unui interviu la postul de radio: “Am fi foarte recunoscatori Moscovei daca razboiul ar fi pus capat doar fascismului, dar a impus de asemenea regimul comunist in tara noastra, iar Rusia inca mentine trupe pe teritoriul nostru,” a punctat Ghimpu. Acesta a precizat ca, initial, acceptase invitatia presedintelui rus Dmitri Medvedev de a participa la celebrarile din Moscova impreuna cu liderii fostelor republici sovietice. Dar arata ca si-a schimbat opinia cand ceilalti parteneri de coalitie au insistat ca Moldova sa trimita si sodati sa participe la parada. Premierul Vlad Filat si fostul candidat la presedintie, Marian Lupu sustin ca Moldova ar trebui sa participe la aceste evenimente. Ei considera aceasta ca un pas spre imbunatatirea relatiilor dintre Moscova si coalitia majoritara pro-occidentala de la Chisinau. Georgia si statele baltice au anuntat ca nu participa la parada. Anul acesta se va inregistra cea mai mare parada de echipament militar din epoca postsovietica si este pentru prima data cand participa si trupe straine. “Nu am legaturi cu Moscova. Dar cei victoriosi merg, ce ar face acolo invinsii ?” arata Ghimpu. Rusia a respins preocuparile Ministerului de Finante de la Chisinau ca tara nu isi poate permite sa participe din lipsa de fonduri. Oficialii rusi precizau ca Moscova este pregatita sa suporte toate cheltuielile de transport, cazare si masa. O sursa din guvernul moldovean declara pentru publicatia Kommersant ca situatia economica este doar o scuza, iar ezitarea lui Ghimpu se datoreaza politicii guvernului moldovean de imbunatatire a relatiilor cu Romania. Bucurestiul nu a fost invitat la celebrare din cauza cooperarii cu Germania nazista in timpul razboiului. Moldova si Romania au semnat pe 29 martie un acord pentru cooperare a fortelor aeriene si au discutat despre dezvoltarea ulterioara a contactelor militare bilaterale.Ghimpu va participa la un summit informal al CIS, la Moscova, pe 8 mai, apoi se va intoarce la Chisinau.