Atentatele din Moscova, revendicate

Gruparea “Emiratul Caucazului” revendica dublul atentat de la Moscova. Luna trecuta, liderul ei a amenintat autoritatile de la Moscova si a promis crearea unui califat in regiunile ruse din Caucaz. In Federatia Rusa s-au produs o serie de atentate sinucigase in Daghestan si Moscova. Zeci de oameni au fost ucisi si multi altii sunt raniti. Cel putin 13 persoane, printre care si doi ofiteri de politie, au murit, miercuri dimineata, in urma a doua explozii produse in orasul Kizliar din Daghestan, republica din Caucazul rus invecinata cu Cecenia. Potrivit autoritatilor, prima bomba a fost pusa intr-o masina capcana, iar a doua a fost declansata de un kamikaze. Luni dimineata, 39 de persoane au fost ucise in urma a doua atentate sinucigase la metroul din Moscova, despre care autoritatile afirma ca au fost comise de doua femei kamikaze.

Papa Benedict, solicitat sa depuna marturie sub juramant in cazuri de pedofilie

Un avocat american a depus o petitie la un tribunal din Kentucky pentru a cere ca Papa Benedict al XVI-lea sa depuna marturie sub juramant in cazul mai multor dosare ale unor preoti acuzati de pedofilie in Statele Unite. William McMurry a afirmat ca Vaticanul era la curent de mai mult timp cu scandalurile referitoare la copii violati de preoti. Potrivit petitiei, Benedict al XVI-lea fusese instiintat despre ce se intampla in Statele Unite, inca de cand era cardinal si cand conducea Congregatia pentru Doctrina Credintei – timp de 24 de ani pana la numirea sa ca papa. Avocatul sustine ca Papa “i-a descurajat pe procurori sa-i urmareasca pe preotii acuzati si a incurajat tacerea pentru a proteja reputatia Bisericii catolice”. Congregatia pentru Doctrina Credintei avea responsabilitatea depisarii unor astfel de cazuri si primea, de asemenea, plangeri ale episcopilor americani referitoare la preoti incriminati in diverse dioceze, a adaugat McMurry. In petitia sa, el a explicat ca o serie de documente dezvaluite saptamana trecuta. “demonstreaza fara echivoc legatura Papei Benedict al XVI-lea, fostul cardinal Ratzinger, cu violurile si agresiunile sexuale ale caror victime au fost copii din Statele Unite”. “Aceste documente evidentiaza direct implicarea Papei Benedict al XVI-lea in decizia Sfantului Scaun de a tine secrete abuzurile clerului sau din Statele Unite”, potrivit documentului. Presa americana a publicat mai multe scrisori si documente care demonstreaza ca in perioada in care conducea Congregatia pentru Doctrina Credintei, Benedict al XVI-lea fusese instiintat despre cazul preotului Lawrence Murphy, acuzat de violarea a cel putin 200 de tineri, intr-o scoala pentru surzi din Wisconsin. Dupa publicarea acestor documente, numeroase alte victime ale violurilor au acuzat tacerea cardinalului Ratzinger.

Alianta de aparare occidentala, dizolvata

WEU – Alianta de aparare a Uniunii Europei Occidentale – din perioada Razboiului Rece, creata dupa al Doilea Razboi Mondial, a fost dizolvata, a anuntat presedintia organizatiei. WEU a fost format de Belgia, Marea Britanie, Franta, Luxemburg si Olanda in 1948 si s-a extins, pentru a include Germania, Italia, Spania si altele, dar rolul sau a disparut cu NATO si UE oferind securitate in Europa. “WEU si-a indeplinit rolul sau istoric. De aceea, noi am decis sa inchidem tratatul si sa inchidem organizatia”. Cele 10 state membre au cerut presedintiei sa inchida total operatiunile organizatiei pana la finele lui iunie 2011. Ministrul belgian de externe, Steven Vanackere, arata ca „din punct de vedere al bugetului, mentinerea WEU a devenit dificila de aparat.” Vanackere a adaugat ca spera ca dialogul de aparare din cadrul WEU sa continue in alta forma. Principiile fondatoare ale WEU erau “de a asigura asistenta una alteia in a rezista oricarei politici de agresiune”, si “de a promova unitatea si de a incuraja integrarea progresiva a Europei”. In acelasi an in care a fost format, organismul occidental a inceput sa fie eclipsat cu formarea NATO, si includerea cheie a SUA. In plus a devenit desuet dupa trecerea Razboiului Rece, formarea UE din 27 de state si NATO care raspunde de o Europa pasnica. Incluzand statele asociate si observatoare, WEU este format din 28 de state, majoritatea membrilor UE, alaturi de Islanda, Norvegia si Turcia.Are un buget de 13 milioane de euro si un personal de 60 persoane.