Victimele accidentului nuclear de la Cernobil, tratate in Cuba de 20 de ani

Aproximativ 25.500 de victime din Ucraina, Belarusia si Rusia ale catastrofei nucleare de la Cernobil (Ucraina), din 1986, cea mai grava din istorie, au fost tratate gratuit, timp de 20 de ani, in Cuba, au anuntat autoritatile cubaneze. Majoritatea celor 25.457 de pacienti tratati sunt ucraineni nascuti dupa accidentul de la 26 aprilie 1986, Rusia si Belarus retragandu-se din finantarea programului in urma prabusirii fostei Uniuni Sovietice, in 1991, a declarat Juan Medina, coordonatorul cubanez al programului de la Tarara, in apropiere de Havana, in prezenta lui Leonid Kucima, fost presedinte al Ucrainei in perioada 1994-2005. Acesta a vizitat, in 2002, insula comunista in calitate de presedinte, si s-a declarat convins ca noul sef de stat ucrainean, Viktor Ianukovici, va continua finantarea programului lansat in urma cu 20 de ani, ale carui costuri nu au fost niciodata facute publice. Autoritatile cubaneze asigura, oficial, toate cheltuielile medicale si de cazare in centrul medical de la Tarara, la 20 de kilometri est de Havana, la malul marii, in timp ce cheltuielile de transport sunt suportate de statul ucrainean.
La 26 aprilie 1986, reactorul numarul 4 al centralei nucleare de la Cernobil, in nordul Ucrainei, in apropiere de Rusia si Belarus, exploda, contaminand o buna parte a Europei si mai ales aceste foste trei republici sovietice. Mii de “pompieri”, trimisi fara nicio masura de protectie la locul accidentului pentru a stinge focul si a izola reactorul afectat, au murit, iar in Ucraina, oficial, 2,3 milioane de persoane au suportat consecintele radioactivitatii crescute, care provoaca numeroase forme de cancer. Dupa trei ani de la explozie, erau primiti la Tarara primii copii bolnavi, iar unii dintre ei, care au devenit adulti, continua sa primeasca ingrijiri in acest centru.

Phenianul trimite avertismente Coreii de Sud

Coreea de Nord a avertizat cu un dezastru imprevizibil daca Sudul si SUA nu inceteaza sa permita tururile in interiorul zonei-tampon de granita, care este unul din cele mai vizitate locuri din peninsula. Avertismentul vine pe fondul unor tensiuni crescande intre cele doua state din peninsula dupa scufundarea unui vas sud-coreean. Informatiile initiale vorbeau despre o implicare a Nordului, ceea ce a speriat pietele, dar ulterior stirea a fost dezmintita. Un oficial al ministerului apararii din Coreea de Sud arata ca scafandrii cauta supravietuitori, dar misiunea lor este impiedicata de apele tulburi din zona accidentului. Ministrul Apararii de la Seul, Kim Tae-young, declara parlamentului ca nimic nu este exclus ca posibila cauza a scufundarii, inclusiv ca nava sa se lovit de una din cele 4000 de mine nord-coreene care nu au fost descoperite dupa razboiul coreean din 1950-1953. Coreea de Nord nu a facut nicio referire in presa sa oficiala la scufundarea navei, dar a emis un avertisment pentru granita de uscat. “Daca SUA si autoritatile sud-coreene insista in actiunile lor gresite de folosi neadecvat Zona Demilitarizata pentru confruntarea intercoreeana in pofida avertismentelor noastre, aceasta va aduce incidente imprevizibile, inclusiv pierderea de vieti omenesti,” transmiteau agentiile de presa nord-coreene intr-un comunicat militar. Zona Demilitarizata este o fasie tampon de 4 km latime de-a lungul granitei creata in urma armistitiului, dupa razboiul dus de fortele ONU conduse de SUA impreuna cu Sudul, contra trupelor chineze care sustineau Nordul. Un purtator de cuvant al armatei nord-coreene declara ca Seulul este angajat in “actiuni deliberate de a transforma DMZ in teatru de confruntare cu Nordul si in locatia unui razboi psihologic”, prin faptul ca permite tururi turistice in zona de granita. Avertismentul cere Sudului sa opreasca tururile pentru jurnalisti in zona-tampon. Aproape jumatate de milion de persoane pe an viziteaza satul de armistitiu Panmunjom, din interiorul zonei, ca si alte locatii dedicate razboiului, din care peste 170.000 din strainatate. Nordul permite la randul sau turnee ale vizitatorilor la partea sa de granita.