Accident feroviar in apropiere de Bruxelles
Cel putin 20 de persoane au murit ieri dimineata, dupa ce doua trenuri s-au ciocnit in Belgia. Coliziunea a avut loc in apropierea garii Hal, o suburbie din sud-vestul Bruxelles-ului. “Doua trenuri s-au ciocnit cu putin timp inainte de ora 8:30, la iesirea din gara Hal, pe rutele care fac legatura cu Bruxelles. Exista persoane grav ranite”, a declarat pentru Le Figaro purtatorul de cuvant al companiei nationale de cai ferate, Anne Woygnet, care nu a putut confirma insa bilantul victimelor.
“Ar putea fi vorba despre o coliziune frontala intre trenuri care transportau persoane care mergeau la lucru in Bruxelles sau care se intorceau de la munca”, a precizat oficialul.
Accidentul a avut loc la o ora de varf, pe linia Mons-Bruxelles. Traficul trenurilor internationale de mare viteza Thalys si Eurostar a fost intrerupt la Bruxelles, au anuntat cele doua companii feroviare.
Ungaria a renuntat la o noua transa din imprumutul de la UE
Guvernul Ungariei a imbunatatit perspectivele economice in 2010. Pentru a doua oara in mai putin de o luna, Executivul de la Budapesta se asteapta acum ca produsul intern brut sa scada cu 0,2%, fata de estimarea anterioara de 0,3. O prognoza bazata pe ameliorarea principalelor piete de export.
Pe de alta parte, un raport publicat, recent, a aratat ca economia s-a comprimat cu 6,3% anul trecut, fata de estimarile guvernului, de 6,7%. Ungaria a fost prima tara din Uniunea Europeana care a primit ajutor financiar international. Vecinii Romaniei au sacrificat insa, cresterea economica pentru a-si reduce dependenta de finantarea externa. Acum, Ungaria a renuntat la o noua transa din ajutorul negociat in 2008 cu Uniunea Europeana pe care ar fi urmat sa o primeasca odata cu finalizarea celei de-a patra evaluari.
Transa, in valoare de 1 miliard euro, dintr-un total de 6,5 miliarde, va ramane la dispozitia Ungariei, in caz de nevoie. Concluzia Bruxelles-ului este ca Ungaria si-a indeplinit programul asumat. Ungaria a renuntat la o transa din imprumutul Uniunii si in noiembrie 2009. Statul vecin, puternic afectat de criza mondiala, a obtinut un credit de circa 20 de miliarde de euro de la FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala pentru a face fata retragerilor de capital.
Din imprumutul acordat de Bruxelles, autoritatile de la Budapesta au accesat cate doua miliarde de euro in decembrie 2008 si martie 2009 si 1,5 miliarde de euro in iulie. In schimbul sprijinului international, Ungaria s-a angajat sa implementeze masuri de austeritate.
Transnistria, dispusa sa gazduiasca rachete tactice rusesti
Daca Moscova i-o va cere, Transnistria e gata sa gazduiasca un sistem rusesc de rachete tactice Iskander, a declarat ieri liderul regiunii separatiste, Igov Smirnov.
Ziarul rus Nezavisimaia Gazeta a scris tot ieri ca organizatia politica Ravnopravie, care reprezinta interesele minoritatii ruse din Moldova, intentioneaza sa-i ceara presedintelui Rusiei sa infiinteze in Transnistria un sistem de aparare ca raspuns la eventuala amplasare in Romania a elementelor scutului American antiracheta.
Pe de alta parte, NG a aflat ca Igor Smirnov a discutat, saptamana trecuta, despre situatia din Romania cu seful diplomatiei de la Moscova, Serghei Lavrov. In opinia directorului Institutului pentru politici sociale, Arcadie Barbarosie, in dialogul dintre Chisinau si Tiraspol se instaura o noua „perioada glaciara”, mai ales ca autoritatile oficiale ale Moldovei au evitat orice aprecieri legate de evenimentele din tara vecina.
Declaratia lui Smirnov vine dupa ce Bucurestiul a aprobat planul american de amplasare de interceptoare SM-3 pe teritoriul Romaniei.
Initial, Moscova amenintase ca va trimite rachete tactice Iskander in apropierea granitei cu Polonia, ca raspuns la planul administratiei Bush de a amplasa elemente ale scutului antiracheta in Polonia si Republica Ceha.
“Nu suntem impotriva acestui lucru. Daca sunt avute in vedere rachetele Iskander, am spus de mult timp ca suntem pregatiti sa le gazduim”, a afirmat liderul autoproclamatei republici, citat de Interfax. Smirnov a subliniat ca aceasta oferta este legata direct de planul american de amplasare a elementelor scutului antiracheta in Europa de Est.