Dr. Sanda Bosovei – presedinte al Colegiului Medicilor Prahova:
„Medicul de familie nu are voie sa refuze sau sa amane prescrierea medicamentelor indicate de specialisti”
Pe adresa redactiei au sosit numeroase sesizari de la asigurati care invinovatesc diversi medici de familie ca refuza sa le prescrie medicamentele recomandate de catre medicul specialist sau ca ii amana, fara motiv, programandu-i cateva zile mai tarziu.
Despre reglementarile medicale in domeniu, dr. Sanda Bosovei – presedinte al Colegiului Medicilor Prahova, totodata medic de familie – ne-a declarat ca “medicul de familie este obligat sa prescrie medicamente cu sau fara contributie personala a asiguratilor numai ca o consecinta a actului medical propriu. Altfel zis, numai in urma consultului propriu. Conform Contractului Cadru recent aparut, desi aceasta prevedere exista si pana in prezent, medicul de familie trebuie sa refuze transcrierea de prescriptii medicale care sunt urmare a unor acte medicale prestate de catre alti medici. Exceptie fac situatiile in care pacientul urmeaza o schema de tratament pentru o perioada mai mare de 30 de zile calendaristice, stabilita si initiata prin prescrierea primei retete de catre medicul de specialitate aflat in relatie contractuala cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, comunicata medicului de familie numai prin scrisoare medicala“. In cazul in care pacientul apeleaza la un specialist care nu se afla in relatie contractuala cu CJAS, tratamentul prescris de acesta nu poate fi gratuit sau compensat. Doar dupa ce medicul de familie, la randul sau, consulta bolnavul in cauza si este in perfect acord cu indicatiile specialistului, poate prescrie recomandarile acestuia pacientului.
Oricum, refuzul nejustificat al medicului de familie de a prescrie o reteta pentru un bolnav cronic sau de a-l amana este de neinteles. Poate, asa cum ne-a declarat interlocutoarea noastra, asiguratii au omis sa spuna si ce indicatii le-a dat medicul de familie sau motivele reale pentru care au fost amanati.