Curtea Suprema din SUA aboleste limitele de finantare a partidelor

Curtea Suprema americana a abolit cateva restrictii importante pentru finantarea politica din partea corporatiilor si sindicatelor, deschizand astfel usa pentru cheltuieli mai mari la alegerile urmatoare.
Aceasta a fost o infrangere pentru administratia Obama si a sustinatorilor unor legi ale finantarii campaniilor, care cred ca eliminarea limitelor va descatusa un aflux de bani ai corporatiilor in sistem cu scopul de a controla politica.
Oponentii cred ca ameninta tendinta ca oamenii obisnuiti sa influenteze alegerile, dupa o crestere radicala a micilor donatii, online, ce au transformat campania lui Obama.
Judecatorul John Paul Stevens aprecia ca “decizia curtii ameninta sa submineze integritatea institutiilor alese”, in timp ce Anthony Kennedy credea ca limitele incalcau drepturile la libera exprimare prezentate de primul amendament al Constitutiei.
“Nu gasim nici o baza pentru propunerea ca, in contextul discursului politic, guvernul sa impuna restrictii asupra unor anumiti oratori defavorizati,” scria acesta.
Decizia, totusi, nu permite corporatiilor sa doneze direct candidatilor. Banii pot fi cheltuiti doar in nume propriu, ceea ce inseamna ca majoritatea fondurilor va merge spre publicitate.
De asemenea, numele oricarei companii care plateste pentru reclama trebuie dezvaluit, ceea ce i-a facut pe unii analisti sa creada ca marile afaceri ar putea fi reticente la a-si lega numele de o culoare politica sau alta.

Un avion cu 92 de persoane la bord s-a prabusit in Marea Mediterana

Un avion al companiei Ethiopian Airlines, cu 92 de persoane la bord, s-a prabusit ieri dimineata in Marea Mediterana. Incidentul a avut loc la numai cinci minute dupa ce aeronava a decolat de la Beirut, dupa cum a informat un oficial al aeroportului.
“Zborul 409 al Ethiopian Airlines s-a prabusit la aproximativ cinci minute dupa decolarea la ora locala 02.30 (02.30, ora Romaniei), cu 83 de pasageri si noua membri ai echipajului”, a declarat un reprezentant al aeroportului din Beirut.
Potrivit martorilor, aeronava a explodat la scurt timp de la decolare, apoi s-a prabusit. Majoritatea pasagerilor erau cetateni libanezi si etiopieni. Sotia ambasadorului Frantei in Liban figureaza de asemenea pe lista pasagerilor avionului.
Echipele de salvare au facut eforturi disperate pentru a ajunge la avion.

Sotia premierului Benjamin Netanyahu, acuzata de interventii in afacerile statului

Controversata sotie a premierului israelian Benjamin Netanyahu a fost acuzata de ingerinta in sedintele guvernului si amestec in afacerile de stat. Criticile presei la adresa Sarei Netanyahu, 51 de ani, a treia sotie a premierului si fosta stewardesa care acum este psiholog, au devenit atat de intense incat premierul a apelat la reporteri saptamana trecuta sa “ii lase sotia in pace”. “Atacati-ma pe mine, nu familia mea..”
Ben Caspit, comentator politic pentru ziarul Maariv, sustinea ca Netanyahu nu este “pregatit pentru a fi premier din cauza” interventiilor “problematice “ ale sotiei.
“Problemele Sarei ar putea fi intr-adevar interpretate ca barfa daca nu era vorba de o femeie cu o influenta dramatica asupra afacerilor de stat. Nu exista intalnire la biroul premierului in care Sara sa nu fie implicata”, declara acesta.
Apelurile sale telefonice, care adesea intrerupe intalnirile lui Netanyahu, s-au intensificat dupa ce o fosta menajera a deschis un proces in care o acuza pe Sara ca a “tiranizat-o”.
In acelasi timp, cel mai mare ziar din Israel,Yedioth Ahronoth, arata: “Este vremea sa intrebam care este efectul unui asemenea comportament dezechilibrat, pentru a nu spune mai multe, al Sarei asupra celui care decide destinele noastre?”