Noi suntem romani ?

Florin TANASESCU

Tara este for sale (de vanzare),iar nu for rent (de inchiriat). Si da, este posibil sa nu meritam a mai vorbi nici limba noastra – o comoara in adancuri infundata – fiindca unii dintre noi nu o merita. Si, se prea poate ca nici Petrom -esenta miscarii- sa n-o fi putut scoate cu sondele de extractie, indiferent de cat ar fora …
Romania va creste prin bun simt si responsabilitate ? Haida-de ! Aste doua atribute pot fi, eventual, cumparate, pe chitanta, intr-un singur exemplar, ca unii dintre noi nu meritam sa avem la purtator decat cardul, carnetul de sofer – n-am zis si certificatul de iresponsabili – originalul urmand sa ramana la banca emitenta. Demnitate si responsabilitate de pe la oricine, ca nu pe la oricine am vazut asemenea orgii si dezmat taman de Ziua Nationala.
Sentimentele unora dintre noi au devenit deseuri (preferabil nereciclabile) sa aiba ecologistii de maine obiectul muncii bine definit – aruncarea acestora in lada de gunoi a istoriei, fiindca incalzirea globala a devenit ceva desuet. Numai pe unii dintre “ compatriotii” nostri i-au prins caldurile. A te imbulzi la o strachina de fasole, de parca ar fi pomana mortilor, a te calca in picioare, in ritm de Hora Unirii, pe caldaram este, din pacate, imaginea care ne-a caracterizat si, poate ar fi cazul sa nu mai sarim ca arsi – raniti, vai, in orgoliul nostru – atunci cand vreun aterizat de fotbalist de la FC Copenhaga zice ca a nimerit, in loc de Aeroportul Baneasa, in tara lui Dracula…
Balciul desertaciunilor a coborat pe pamant, in ziua de 1 Decembrie, iar daca tot mai asteapta cineva Apocalipsa, ei bine, ea a venit, sa nu-l mai rasfoiasca pe Nostradamus. Imaginea cu doua babe tacanite jucand turca pe Bulevardul din Ploiesti a facut ocolul tarii si, se pare, al mapamondului. Aici este si “ meritul” televiziunilor, care trimit imagini socante, sa faca ocolul Pamantului, iar noi, posibili complici cu plasma – siderandu-ne de cat alcool pur expirat intra pe tubul catodic! Pentru ca, apoi, sa ne ducem linistiti la culcare.
A fost Ziua Nationala, s-a cantat “Desteapta-te romane !”, iar Andrei Muresanu s-a rasucit in mormant.
Atentat la demnitatea nationala – asta s-a intamplat la data de 1 Decembrie 2009 – cand la Timisoara suporterii Romaniei (sic !) s-au angrenat intr-o gala de local kombat demna de un “promotor” pe masura.
Apoi, in alta ordine de idei – ca alta era ordinea si pe vremuri – stiti ceva ? Aveam mai multa demnitate pana in decembrie 1989, cu toata inflatia de soia, nechezol sau naut.
De-atunci, pe zi ce-a trecut, pe an ce ni s-a scurs printre degete, ne-am facut frati cu necuratul pentru a trece puntea, incotro ? Prin Londra, Paris, Strasbourg, iar americanii or mai fi avand si ei dreptate de nu ne acorda vizele decat la loterie. Si, nici ca se poate ciudatenie mai mare ca suporterii Timisoarei, in momentul in care echipa lor favorita lua bataie de la armata Stelei cu 8-1, sa cante ca Banatu-i fruntea, din respect zice-se pentru fotbal – iar acum , tot in Timisoara – sa iasa zanaticii la reeditarea meciului Bute vs Andrade.
Se implinesc, in curand, 20 de ani de la ceea ce a fost Revolutia din Decembrie. Ne pregatim pentru o alta gala ?