Presedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, a anuntat, ieri, lista comisarilor europeni. Dacian Ciolos a fost desemnat comisar pentru Agricultura si Dezvoltare rurala. “Este cel mai competent candidat pe care l-am avut pentru Agricultura”, spune Barroso.
Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso i-a luat, ieri, apararea lui Dacian Ciolos, dupa ce a fost intrebat de ce s-a ales un candidat care provine dintr-o tara ce a avut probleme in gestionarea fondurilor agricole.
“Este o insulta fata de persoana si fata de tara respectiva. Avem un principiu in Europa – principiul non-discriminarii. A spune ca un candidat nu poate lua un anumit portofoliu pentru ca vine dintr-o anumita tara este impotriva valorilor noastre si nu pot accepta asa ceva”, a spus Barroso, la conferinta de presa in care a anuntat componenta noii sale echipe, ce va trebui, insa, validata de Parlamentul European.
“Sunt extrem de fericit sa-l desemnez pe domnul Ciolos ministru (comisar – n.r.) pentru agricultura si dezvoltare regionala. Este de departe cel mai competent dintre toate numele pe care le-am primit pentru acest post. Daca va uitati la CV-ul lui, nu este nicio indoiala. Am vorbit cu el, stiu ca este foarte angajat in dosarul agriculturii, a lucrat toata viata in acest domeniu,” a precizat presedintele CE.
El a adaugat ca Ciolos este dedicat unui concept modern privind agricultura si dezvoltarea regionala – “asa cum am subliniat in prioritatile politice prezentate Consiliului si Parlamentului European”, dupa cum a subliniat Barroso – , aluzie la ingrijorarile pe care le-ar putea formula unele capitale privind sprijinul puternic al Frantei pentru candidatul roman. Franta doreste mentinerea actualei politici agricole comune, deoarece este cel mai mare beneficiar al subventiilor in acest domeniu. Modernizarea politicii se traduce prin recalibrarea finantarilor catre alte prioritati.
Ciolos, insa, nu va avea un mandat usor, avand in vedere dezbaterea despre reformarea Politicii Agricole Comune si a faptului ca exista disputa intre a reduce fondurile pentru platile directe – sustinuta de unele noi tari europene si de Franta, mare beneficiar al acestora – si partea britanica si aliatii sai, care vor mai multe fonduri directionate dinspre platire directe spre dezvoltarea rurala.