Corneliu Buzu, directorul Oficiului pentru Protectia Consumatorilor Prahova:

„Inspectorii si-au mutat birourile pe teren, pentru a limita pericolul oricarei imbolnaviri”

– In actualul context, cand s-a declansat, haideti sa-i spunem, o adevarata isterie in ceea ce priveste gripa aviara, ce garantii le poate oferi oficiul pe care il coordonati celor care merg, la acest sfarsit de saptamana, in statiunile de pe Valea Prahovei, de exemplu ?
– In ultimele doua zile, am controlat chiar aceste zone, fiindca ne asteptam la un aflux de turisti la sfarsitul saptamanii. In plus, n-au scapat de verificari nici Valea Teleajenului si Cheia. Au fost aplicate 143 de sanctiuni, in valoare de peste 70 milioane de lei. Verificam in continuare, nu ne oprim aici.
– Daca au fost gasiti agenti economici in neregula, nu exista pericolul comercializarii de carne supusa restrictiei ?
– Continuam descinderile la tot ceea ce inseamna restaurant, pensiune si alte unitati de profil. Va garantez ca inspectorii nostri si-au mutat birourile pe teren. Suntem atenti, in special, la eventuala comercializare a carnii vrac – care este interzisa – si a celei provenita din zonele restrictionate. Personal, cred ca tot ceea ce depinde de noi s-a facut si se va face.
– Ati amintit de restaurante. In pensiunile agroturistice se pot manca fara teama ouale si carnea de pui, cat si produsele care le contin ?
– Da, fiindca si in cazul acestora, din cate stiu, este interzisa taierea pasarilor din propriile gospodarii, impunandu-li-se cumpararea carnii de la societatile autorizate.
– La un restaurant din Ploiesti, ne puteti asigura ca nu vine un „binevoitor” cu alimente interzise, pe care sa le comercializeze clandestin ?
– Exista si un asemenea risc, de ce sa n-o recunosc ! Inconstienta este persoana care cumpara respectiva carne. De regula insa, personalul acestor unitati ne semnaleaza aceste aspecte.
– Unde considerati ca v-ar putea scapa lucrurile de sub control ?
– La persoanele fizice neautorizate. Este vorba despre acel agroturism clandestin, cand esti asteptat in gara la Sinaia, de exemplu, si ti se propune cazare si masa. Multi dau curs acestor oferte, iar noi nu putem sti ce mancare ii da respectivul. Din pacate, legea nu ne permite sa intervenim, fiindca nu putem patrunde in domiciliul acestuia. Pe aceasta cale, as dori sa avertizez cetatenii asupra riscului la care se expun in cazul in care dau curs unor astfel de oferte.
– Despre taberele scolare ce ne puteti spune ?
– Ele vor fi prioritatea numarul unu. Vom efectua inspectii premergatoare, impreuna cu reprezentantii Inspectoratului Scolar si alte institutii. Se va pune accentul pe controale pentru prevenirea existentei stocului de carne. Nu in ultimul rand, vom stabili provenienta acesteia, termenul de valabilitate, cine a facut ambalarea si toate aspectele. Apoi, o atentie sporita va fi acordata conditiilor de cazare. Ca o concluzie, as dori sa afirm, in legatura cu taberele scolare, ca masurile vor fi mai drastice ca niciodata, iar parintii sau copiii nu trebuie sa-si faca griji ca ar putea exista riscul imbolnavirii.
Fl.TANASESCU