Medicii din maternitati, cabinete individuale sau scolare trebuie sa raporteze online vaccinarile efectuate
Incepand cu septembrie 2011, a intrat in vigoare Ordinul ministrului Sanatatii privind instituirea metodologiei de raportare on-line in Registrul Unic de vaccinari. Astfel, conform actului normativ, toti medicii din maternitati, cabinete medicale individuale (indiferent de casa de asigurari sociale de sanatate cu care au incheiat contract de furnizare de servicii medicale) si cabinete medicale scolare atat din sistemul public, cat si din cel privat, au obligatia, pe langa asigurarea unei vaccinari corecte, de a introduce in Registrul Unic de Vaccinari datele referitoare la vaccinarile efectuate in cadrul Programului National de Imunizari, precum si la vaccinarile optionale efectuate in cadrul acestor cabinete.
“Registrul Unic de Vaccinari ne va asigura o imagine clara a modalitatii de vaccinare si un mai bun control pentru prevenirea bolilor transmisibile. Acesta va reprezenta baza tehnica de date, on-line, la nivel national, privind vaccinarile copiilor si ale adolescentilor din Romania, structurata pe inregistrari individuale, cu asigurarea confidentialitatii datelor cu caracter personal”, a precizat Ritli Ladislau, ministrul Sanatatii.
Introducerea datelor in registrul amintit se va face in etape. Pana la data de 31 decembrie 2011, medicii din cabinetele medicale individuale au obligatia de a introduce datele prevazute de Registrul Unic de Vaccinari pentru toti copiii nascuti incepand cu data de 1 septembrie 2007, inscrisi pe listele proprii, urmand ca dupa aceasta data raportarea sa se realizeze in timp real.
Faptul ca proiectul ministerului este unul necesar ne-a confirmat si Simona Schnelbach, presedintele Colegiului Medicilor Prahova: ,,Nu e rau sa existe o legislatie in sensul acesta. Noi am efectuat si completat pana acum carnetele de vaccinari, sirul intrerupandu-se de obicei in scoala, cand se fac rapelurile la vaccinuri si nu toti sunt prezenti sau sunt bolnavi si nu pot fi vaccinati si atunci raman restantieri. Prin acest registru va exista o evidenta clara in acest sens’’. ,,In Prahova, exista situatii de copii care raman nevaccinati din cauza refuzului si a ignorantei parintilor sau chiar dintr-o lipsa de informare. Nu putem forta pe nimeni sa-si vaccineze copiii, dar in acest context consider ca noul proiect de lege vine sa atraga atentia asupra necesitatii vaccinarii. Cel mai bun exemplu in acest caz este tocmai faptul ca, la inceputul acestui an a existat o epidemie de rujeola in tara, fiind inregistrate cateva cazuri si in judetul nostru. Daca ar fi fost vaccinati, toti acei copii ar fi fost protejati, iar o evidenta clara a acestora ajuta si la eficienta procesului de vacinare’’, ne-au declarat surse din cadrul Directiei de Sanatate Publica Prahova.
C. Dobre