Pe vremuri, cartofii si fasolea boabe erau aproape nelipsite de pe mesele locuitorilor de la sate, acestea constituind, de fapt, alimentele de baza, indiferent de anotimp. Astazi, insa, acestea au devenit, pentru multi romani, un aliment de lux, mai ales fasolea! O demonstreaza ultima statistica, de saptamana trecuta, a Ministerului Agriculturii, referitoare la preturile cu amanuntul ale produselor agricole si alimentare din piete si targuri. Astfel, in cele mai multe dintre judetele tarii, fasolea boabe se vindea cu 7-8 lei/kg, pret aproape neschimbat din iarna trecuta. Doar in cateva judete (precum Prahova, Arges, Botosani, Calarasi sau Caras Severin), preturile erau ceva mai scazute, adica intre 4,5 – 6 lei/kg. Cat priveste celalalt aliment de baza, in cazul familiilor cu multe guri de hranit – cartofii – situatia este mai putin ingrijoratoare, avand in vedere ca, in mai toate judetele, inclusiv Prahova, preturile variaza intre 1,5 – 2,5 lei/kg. Surprinzator, in unele judete prin excelenta „agrare” – cum ar fi Teleorman, Constanta sau Ialomita – cartofii sunt mai scumpi:
3–3,5 lei/kg. In aceasta perioada, de pe tarabele pietelor agroalimentare si din targuri nu lipsesc, fireste, nici rosiile si castravetii. In privinta rosiilor, cele mai norocoase par a fi gospodinele din Prahova, Teleorman, Botosani sau Alba, deoarece le pot cumpara cu preturile cele mai scazute: 2-4 lei/kg. La polul opus figureaza judetele Bistrita Nasaud, Braila, Bihor, Timis, Mures sau Covasna, unde producatorii cereau pe kilogramul de rosii chiar si 8 lei! Nu la fel stau lucrurile cand vine vorba despre castraveti. Din cauza epidemiei E.coli, care a pus pe jar intreaga Europa, castravetii se vand, ca niciodata, cu preturi scazute, in aceasta perioada a anului, respectiv intre 1 si
1,5 lei/kg. In Prahova, Botosani sau Braila, acestia sunt chiar mai ieftini: 0,6 – 1 leu/kg. Prahovenii sunt, intr-un fel, privilegiati si cand vine vorba despre ceapa sau varza, in sensul ca preturile acestor legume sunt printre cele mai scazute din tara: 2-3 lei/kg, respectiv 0,6 – 1,3 lei/kg.
In general, preturile de vanzare cu amanuntul la principalele produse agricole si alimentare din pietele agroalimentare si targuri ar fi cu 30 – 50 la suta mai scazute, spun producatorii individuali adevarati, daca acestia si‑ar putea comercializa singuri marfa, dar n-au loc de samsari. Acestia din urma le-o preiau, la un pret de nimic si, apoi, o revand la piata, de doua-trei ori mai scump.Guvernul Boc a promis, adeseori, ca-i va elimina pe samsari din piete, dar, ca in multe alte situatii, a fost vorba doar despre promisiuni!.
C. DUMITRU