Secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton a discutat cu presedintia americana posibilitatea de a parasi diplomatia Casei Albe pentru a prelua anul urmator conducerea Bancii Mondiale, devenind astfel prima femeie care ajunge sef al institutiei, au declarat surse apropiate acesteia. Preluarea de catre Hillary Clinton a postului la Banca Mondiala ar putea avea loc anul urmator, odata cu incheierea mandatului actualului presedinte al bancii, Robert Zoellick. Astfel, atat Banca Mondiala, cat si Fondul Monetar International (FMI) ar putea fi conduse, pentru prima data in istoria celor doua institutii financiare, de femei. Ministrul francez de Finante, Christine Lagarde, este considerata favorita pentru preluarea functiei de director general al FMI. Hillary Clinton, fosta Prima Doamna a SUA si rivala a presedintelui Barack Obama in cursa interna din Partidul Democrat pentru nominalizarea in cursa prezidentiala, a devenit rapid una dintre cele mai influente persoane din executivul american. Clinton a declarat in public ca nu intentioneaza sa ramana la conducerea Departamentului de Stat pentru mai mult de patru ani. Apropiati ai acesteia au afirmat ca si-a exprimat interesul pentru preluarea postului la Banca Mondiala daca Zoellick ar pleca in 2012, la incheierea actualului mandat. “Hillary Clinton vrea acest post”, a spus o sursa apropiata secretarului de stat, informatie confirmata de inca o sursa. O a treia sursa a afirmat ca presedintele Obama si-a exprimat, deja, sustinerea pentru aceasta schimbare. Este neclar daca Obama a acceptat formal sa o nominalizeze pentru conducerea Bancii Mondiale, situatie in care este necesara aprobarea celor 187 de state membre ale institutiei. Casa Alba a refuzat sa comenteze. Un purtator de cuvant al secretarului de stat a negat ca aceasta ar vrea postul si ca ar fi discutat posibilitatea cu administratia americana. Astfel de discutii ar putea avea un impact negativ asupra eforturilor depuse de Hillary Clinton la conducerea diplomatiei americane, daca exista asteptari ca va parasi postul, intr-o perioada de mari provocari internationale pentru SUA.
Croatia va deveni al 28-lea stat membru al UE
Comisia Europeana a dat, ieri, unda verde aderarii Croatiei la Uniunea Europeana la 1 iulie 2013. Croatia va deveni, astfel, cel de-al 28-lea stat membru al Uniunii Europene si a doua tara din fosta Iugoslavie, dupa Slovenia, care adera la forul comunitar. Propunerea Comisiei trebuie avizata, acum, si de celelalte 27 de state membre. “Croatia are deschis drumul de a deveni cel de-al 28-lea stat membru al Uniunii Europene, daca acest termen propus de Comisie va fi aprobat si de Consiliu (Consiliul ministrilor europeni este Guvernul UE)”, a aratat presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, intr-un comunicat. Croatia va deveni si a doua tara din fosta Iugoslavie, dupa Slovenia, care devine membru al Uniunii Europene (Slovenia a aderat la UE in 2004). Negocierile de preaderare cu Zagrebul au durat mult timp din cauza reformelor cerute de Bruxelles in domeniul justitiei, al luptei impotriva coruptiei, dar si din cauza crimelor de razboi.
“Nu as fi crezut in urma cu un an ca si Croatia va putea adera la UE”, a declarat ieri comisarul european pentru Justitie, Vivianne Reding. “Insa, in decurs de un an, reforma sistemului judiciar a fost completata, intr-o maniera ireversibila”, a adaugat oficialul european. De cealalta parte, premierul croat Jadranka Kosor a dat asigurari, ieri, ca tara sa va continua sa mearga pe drumul reformelor.