Unitatile speciale ale politiei au intervenit in forta, miercuri seara, pentru a pune capat unei manifestatii a opozitiei in fata Parlamentului din Tbilisi. Protestatarii cereau, de cateva zile, demisia presedintelui Saakasvili, pe care-l acuza de coruptie si comportament autoritar.
Interventia scutierilor a pus capat unei manifestatii care continua, fara intrerupere, de cinci zile. Dupa unele ciocniri cu politia, in prima zi, protestul s-a desfasurat, in general, pasnic, dar nu au lipsit nici incidentele violente.
Liderii opozitiei sustin ca presedintele Saakasvili, venit la putere dupa revolutia democratica din 2003, a devenit el insusi un lider autoritar care nu accepta sa imparta puterea cu nimeni. Manifestantii doreau sa ramana in strada pana astazi, pentru a impiedica desfasurarea paradei militare de Ziua Independentei.
Dar autorizatia pentru miting a expirat la miezul noptii si, dupa doar cateva minute, fortele de securitate au atacat multimea cu gaze lacrimogene si gloante de cauciuc. Manifestantii mai indrazneti au ripostat. Politia a pus in functiune si tunurile cu apa, desi, oricum, ploua torential.
Zeci de protestatari au fost arestati si imbarcati in autobuze, cu mainile legate. Cativa au fost loviti brutal de politisti, sub obiectivul camerelor de televiziune. Alti manifestanti aveau fetele insangerate de loviturile de baston ale oamenilor legii.
Ministerul de Interne a anuntat ca 18 politisti au fost raniti, fara a oferi un bilant asemanator cu privire la manifestanti.

Fostul lider militar al sarbilor din Bosnia – arestat

Ratko Mladici, fostul lider militar al sarbilor din Bosnia, dat in urmarire de TPI pentru genocid si crime impotriva umanitatii, a fost arestat, anunta presedintele Serbiei, Boris Tadici.
Presedintele Serbiei a anuntat ca fostul lider militar al sarbilor din Bosnia a fost arestat in cursul diminetii de ieri.
Anterior, autoritatile sarbe anuntasera arestarea unui barbat suspectat ca ar fi fost Ratko Mladici.
Acesta sustinea ca se numea Milorad Komadici, dar prezenta semnalmentele fostului lider militar al sarbilor din Bosnia.
“Astazi (n.n.-ieri) in cursul diminetii, Ratko Mladici a fost arestat”, a declarat liderul de la Belgrad, precizand ca arestarea a avut loc pe teritoriul Serbiei, fara a oferi detalii.
“Procedura de extradare este in curs pentru a fi trimis la Haga, unde este sediul Tribunalului Penal International, care l-a inculpat pe Mladici pentru acte de genocid comise in timpul razboiului din Bosnia (1992-1995)”, a adaugat Tadici.
“Aceasta arestare este rezultatul deplinei cooperari a Serbiei cu TPI. Astazi, incheiem un capitol al istoriei regiunii noastre care ne va conduce spre o deplina reconciliere”, a incheiat Tadici.