Comisia Europeana a emis, saptamana trecuta, decizia de aprobare a contributiei financiare din Fondul de Coeziune pentru proiectul major „Reabilitarea si modernizarea sistemelor de apa si canalizare in judetul Prahova”, a carui valoare finantata din fonduri europene este de 137.099.639 de euro. Suma totala care va fi alocata investitiilor, incluzand cofinantarea guvernamentala si cea judeteana, este de 201 milioane de euro, astfel ca acest proiect poate fi considerat cel mai important derulat pana in prezent la nivelul Prahovei.

Responsabila pentru implementarea proiectului este SC Hidro Prahova SA, societate al carei actionar majoritar este Consiliul Judetean Prahova. Valoarea totala a reabilitarii si a modernizarii sistemelor de apa si canalizare implica, de altfel, zone extinse din judetul Prahova care vor fi beneficiarele acestui proiect, peste 156.000 de locuitori urmand sa profite de implementarea programului. Acesta presupune investitii in extinderea si reabilitarea sistemelor de apa potabila, precum si a sistemelor de colectare a apelor uzate, in aglomerarile Campina, Breaza, Sinaia, Baicoi, Mizil, Valenii de Munte, Plopeni si Urlati, care cuprind 21 de localitati urbane si rurale.
In urma acestui proiect, rata de conectare la sistemul de canalizare va atinge o medie de 91% in aglomerarile mentionate, in timp de 96% din populatia acestor localitati va fi conectata la reteaua de apa potabila, in conditii de siguranta.
Prima transa de bani proveniti de la Fondul de Coeziune, stabilita pentru anul 2011, va fi de 37,336 milioane de euro, iar in urmatorii doi ani, transele vor fi de 36,16 milioane de euro, respectiv 43,03 milioane de euro, aferente anilor 2012 si 2013. Presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, a declarat, la sfarsitul saptamanii precedente, ca semnarea contractului de finantare va avea loc in aceasta luna, fiind convenite datele de 19 sau 20 mai cu Laszlo Borbely, ministrul Mediului si Padurilor, pentru parafarea documentului oficial.
Violeta STOICA