* 11 iunie 2011 – termenul limita impus de UE pentru masurile de reducere a prafului din marile orase
Ieri, ministrul Mediului si Padurilor, Lazlo Borbely, a atentionat prefectii din zonele in care s-au inregistrat emisii mari de pulberi in suspensie asupra termenului limita dat de Uniunea Europeana pentru rezolvarea acestor aspecte ce tin de calitatea aerului.
Desi, potrivit masuratorilor din anul 2010, concentratiile de pulberi in suspensie s-au redus semnificativ in Ploiesti si in localitatile limitrofe, pana in 2015, planul judetean de gestionare a calitatii aerului trebuie sa urmeze pasii stricti stabiliti pentru fiecare dintre orasele si comunele prahovene. Vestea buna din ultimul an este aceea ca in Ploiesti s-a redus cantitatea de praf si de pulberi provenite de la gazele de esapament ale masinilor care tranziteaza orasul, datorita finalizarii centurii de vest a municipiului, care preia o mare parte a traficului dinspre Bucuresti. De fapt, in lista prezentata de ministrul Borbely in cadrul videoconferintei cu prefectii, desfasurata ieri, Ploiestiul nu a mai fost mentionat cu depasiri la acest capitol pe parcursul anului 2010.
Programele de gestionare a calitatii aerului pentru indicatorul PM10 (pulberi in suspensie de 10 microni) nu sunt deosebit de scumpe si trebuie sa urmeze niste pasi deloc dificili, dar care tin de implicarea directa a autoritatilor locale. Potrivit reprezentantilor Ministerului Mediului, consiliile locale au obligatia sa urmareasca activitatile de pe santierele de constructii, acestea urmand sa-si ridice perdele umede de protectie, pentru a impiedica praful sa se raspandeasca din zona de lucru. Spalarea strazilor si a rigolelor, precum si amenajarea de spatii verzi si interzicerea traficului automobilelor de mare tonaj prin localitatile urbane sunt alte cateva masuri care pot conduce la reducerea cantitatii de pulberi raspandite in aerul expirat de prahoveni.
In mediul rural, problema cea mai importanta este realizarea retelelor de gaze naturale acolo unde nu exista in prezent, pentru ca, mai ales in perioadele cu temperaturi scazute, incalzirea pe baza de lemne sau de carbuni produce aceste pulberi in suspensie care pot afecta sanatatea plamanilor locuitorilor din zonele poluate.
Directorul APM Prahova, Mihai Buzea, a declarat, ieri, ca o problema rezolvata in Ploiesti (prin spalarea strazilor) a fost cea a materialului antiderapant folosit pentru deszapezire pe timp de iarna. Acesta, maruntit si transformat in praf foarte fin din cauza traficului mare de pe strazile municipiului, a amplificat cantitatea de pulberi din aerul respirat de ploiesteni, cresterile de PM10 fiind inregistrate de statia de monitorizare situata pe strada Gh. Grigore Cantacuzino.
In maximum o saptamana, toate autoritatile locale trebuie sa transmita, catre Agentia de Protectia Mediului Prahova, informatii privind stadiile de realizare a planurilor privind calitatea aerului, iar termenele de implementare a masurilor vor ajunge pe masa Comisiei Europene (CE). Pentru a scapa de o eventuala sanctiune pecuniara din partea CE sau de o actionare in instanta la Curtea Europeana de Justitie, pana pe 11 iunie 2011, Romania va trebui sa anunte stadiul aplicarii planurilor de reducere a emisiilor de PM10.
Violeta STOICA