Iata cateva sfaturi oferite de catre Ministerul Afacerilor Externe pentru prahovenii care isi vor petrece Sarbatorile de Iarna in afara granitelor Romaniei:

* Este preferabil ca vacanta dumneavoastra sa fie planificata si organizata prin intermediul agentiilor de turism licentiate!
De asemenea, aveti grija ca documentele de calatorie sa fie valabile si in buna stare; este indicat sa aveti cu dumneavoastra, in afara unui document de calatorie valabil si un act de identitate (preferabil cu fotografie – de exemplu permisul de conducere).
* Respectati legislatia locala!
Cetatenii romani aflati pe teritoriul altor state se supun jurisdictiei acelor state si sunt responsabili pentru orice incalcare a legilor sau regulilor locale. Respectati traditiile si obiceiurile locale si cereti permisiunea localnicilor pentru a-i fotografia sau filma.
* Odata ajunsi in tara de destinatie, adresati-va Misiunilor Diplomatice/Consulare ale Romaniei si anuntati-va prezenta in zona, comunicand astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactat in situatii de urgenta!
In cazul in care va confruntati cu o situatie deosebita, misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei sunt pregatite sa acorde, in conformitate cu legislatia in vigoare, la cerere sau din oficiu, atunci cand situatia o impune, consultanta de specialitate si asistenta consulara. Coordonatele misiunilor diplomatice/oficiilor consulare ale Romaniei in strainatate pot fi consultate pe pagina web a MAE (www.mae.ro) rubrica „Misiuni ale Romaniei”.
* Urmariti informatii meteo si nu plecati la drum daca se anunta ninsori abundente, intrucat riscati sa ramaneti inzapeziti!
In cazul unei calatorii cu avionul/trenul, pentru a evita situatiile neprevazute care pot interveni pe parcursul calatoriei dumneavoastra (conditii meteo nefavorabile etc.), contactati, in prealabil, compania aeriana/feroviara, pentru reconfirmarea orarului. Daca veti calatori cu avionul, informati-va in legatura cu produsele pe care le puteti lua in bagajul de mana. In cazul calatoriei cu autobuzul/trenul, este recomandat sa aveti permanent grija de bagajele dumneavoastra.
In cazul in care circulati cu propriul autovehicul este bine de stiut ca in unele tari folosirea cauciucurilor de iarna este obligatorie. Incheiati o asigurare auto care sa acopere inclusiv eventualele accidente rutiere din strainatate si nu plecati la drum fara cartea de identitate a masinii. In tarile UE aceasta trebuie prezentata impreuna cu permisul de conducere. De asemenea, este recomandat sa respectati regulile de circulatie si limitele de viteza legale, inclusiv prevederile referitoare la obligativitatea purtarii centurii de siguranta, a neutilizarii telefonului mobil in timp ce conduceti. In plus, verificati daca permisul de conducere romanesc este recunoscut atat in tara de destinatie, cat si in tarile pe care le tranzitati. Asta pentru ca in anumite tari aveti nevoie de un permis de conducere international. Este bine de stiut ca in majoritatea tarilor europene este interzisa folosirea aparatelor de detectare a radarelor si a aparatelor antiradar. Amenzile aplicate sunt consistente si va pot afecta serios bugetul de vacanta !
* In cazul producerii unui accident rutier este recomandat sa contactati autoritatile locale de politie!
Nu parasiti locul accidentului si colaborati cu autoritatile locale. De asemenea, cautati sa beneficiati de prezenta si de declaratiile unor martori care sa ajute la descrierea imprejurarilor in care s-a produs accidentul si solicitati autoritatilor de politie emiterea unui document constatator al accidentului. Este bine de stiut ca fiecare polita de asigurare emisa de o societate de asigurare autorizata din Romania are inscris pe ea un numar de telefon la care se raspunde in regim de permanenta. Pastrati documentele de plata pana la inapoierea in tara pentru a le prezenta societatii de asigurare !