Tratatul de extradare intre Romania si Siria a fost semnat

Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, dupa despartirea de presedintele sirian, Bashar Al-Assad, la iesirea de la restaurantul “Hanu’ Berarilor”, ca Tratatul de extradare intre Romania si Siria a fost semnat “aseara, intre concert si dineu”. Intrebat, la iesirea din restaurant, alaturi de sotia sa si de presedintele sirian si sotia acestuia, daca la masa au discutat si despre Tratatul de extradare, seful statului roman a raspuns: “Ce sa discutam? A fost semnat”. Dupa despartirea de Bashar Al-Assad, la insistentele jurnalistilor, Traian Basescu a spus: “Tratatul de extradare a fost semnat aseara (miercuri seara – n.r.)”. El s-a adresat apoi membrilor staffului sau: “N-ati dat comunicat inca?”. “A fost semnat aseara, inainte de dineu, intre concert si dineu”, a mai precizat presedintele roman. Presedintii Romaniei si Siriei, Traian Basescu si Bashar Al-Assad, impreuna cu sotiile lor, Maria Basescu si, respectiv, Asma Al-Assad, s-au aflat, ieri la pranz, la restaurantul “Hanu’ Berarilor”. Miercuri, in jurul orei 12.00, la Cotroceni a fost semnat si Tratatul privind transferul de persoane cu condamnari privative de libertate. Acest document a fost semnat de catre ministrul roman al Justitiei, Catalin Predoiu, si ministrul sirian de Externe, Walid al-Moallem. Initial, si Tratatul de extradare era programat sa fie semnat tot atunci, insa documentul nu a mai fost semnat si nicio institutie nu a dorit sa precizeze care au fost motivele.

Bulgaria – amenintata de foc

Aproximativ 30 de incendii de vegetatie au izbucnit, ieri, in Bulgaria, numarul total al focarelor fiind de 264, anunta Nikola Nikoloc, directorul Serviciului national al pompierilor. Situatia este critica in apropiere de Sofia, precum si in nord-vestul tarii, la Botevgrad, Pravet, Etropole si Montana, dar si la Lovech, Troyan si Teteven. In regiunea Sofia, miercuri seara se inregistrau 34 de incendii de vegetatie. In ultimele 24 de ore, au fost stinse 300 de focate de incendiu, aproximativ 1.100 de pompieri, politisti si voluntari fiind mobilizati la operatiuni.

Lideri al-Qaida parasesc Iranul

Lideri al-Qaida, intre care si fostul sau purtator de cuvant, kuwaitianul Suleiman Abu Gheith, au parasit recent Iranul pentru a se instala in Yemen potrivit unui raport al unui serviciu de informatii occidental. Informatia apare intr-un raport confidential transmis unor oficiali din domeniul securitatii in Golf si in alte tari arabe, precizeaza Al-Qabas, citand surse neidentificate. Numerosi lideri al-Qaida s-au refugiat in Iran dupa invazia americana in Afganistan, imediat dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, iar unii au fost plasati in detentie de catre autoritatile iraniene. “Unii dintre acesti lideri se afla acum in Yemen, unde supervizeaza activitatile retelei, din aceasta tara situata in sudul Peninsulei Arabe”, se arata in raportul citat de Al-Qabas. In afara de Abu Gheith, si alti presupusi lideri al-Qaida, intre care kuwaetieni si cetateni ai unor tari arabe, s-au instalat in Yemen, anunta acest raport, care nu spune nimic despre modul in care acestia au reusit sa scape din Iran. Kuwaitul, un aliat apropiat al Statelor Unite, i-a retras lui Abu Gheith cetatenia, din cauza presupuselor sale legaturi cu atentatele de la 11 septembrie. Yemenul se confrunta cu amenintari tot mai mari din partea al-Qaida in Peninsula Araba (AQPA), filiala saudito-yemenita a retelei lui Osama ben Laden.