In judet figurau peste 18.000 de persoane cu datorii la asigurarile de sanatate

La nivelul judetului Prahova, potrivit datelor furnizate de catre Casa de Asigurari de Sanatate, la 30 iunie anul acesta erau inregistrati 18.377 datornici la Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate (FNUASS). Conform statisticilor CAS Prahova, in aceeasi perioada a lui 2011, au fost inregistrati mai putini datornici, respectiv 18.013 persoane.
In ceea ce priveste suma datorata, la data de 30 iunie 2012, de cele peste 18.000 de persoane, aceasta se ridica la 31.128.767 de lei, dupa cum ne-a declarat Catalin Tudorache, purtatorul de cuvant al CAS Prahova. Potrivit interlocutorului nostru, datoria urmeaza a fi recuperata de catre reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Prahova, in sarcina carora revine aceasta misiune ca urmare a prevederilor Codului de Procedura Fiscala.
Concret de la 1 iulie, anul acesta, contributiile de asigurari sociale de sanatate sau cele aferente pensiilor datorate de persoanele fizice trebuie colectate de catre institutiile fiscale din subordinea ANAF, iar in acest sens casele de asigurari de sanatate trebuie sa predea acestora baza de date cu contribuabilii care fac parte din categoria mentionata. Transferul acestor baze de date se va face pana la data de 30 septembrie a.c., in baza unui protocol de predare-primire.
Practic obligatia platii catre trezoreriile fiscului a acestor contributii sociale revine persoanelor fizice care realizeaza venituri din: activitati economice si profesii libere sub forma intreprinderilor individuale, intreprinderilor familiale si persoanelor fizice autorizate; drepturi de proprietate intelectuala la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla; activitati independente in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit (drepturi de proprietate intelectuala, activitati de expertiza contabila, tehnica, judiciara sau extrajudiciara, activitati in baza contractelor sau conventiilor civile s.a.); asocierile fara personalitate juridica realizate intre persoanele fizice rezidente si persoanele juridice romane, pentru veniturile realizate atat in Romania, cat si in strainatate; activitati agricole (cultivarea si valorificarea florilor, a legumelor, a arbustilor, a plantelor decorative si a ciupercilor, exploatarea pepinierelor pomicole si viticole etc); cedarea folosintei bunurilor; investitii; premii si castiguri obtinute din jocurile de noroc s.a.
,,In privinta recuperarii datoriilor trebuie precizat ca, mai intai, se vor analiza dosarele si, in functie de rezultatul acestora, vom trece la recuperarea sumelor prin executare silita. Aceasta se va face in patru pasi. In primul rand, vom trimite datornicilor o instiintare de plata prin posta, termenul de stingere a debitului fiind de 15 zile de la comunicare. Daca nu se rezolva astfel, se ajunge la poprirea disponibilitatilor din conturile bancare proprii sau chiar la popriri datorate de terti datornicilor, ultima etapa fiind aceea de valorificare a bunurilor mobile si imobile ale datornicilor’’, ne-a declarat Iulia Dumitrascu, purtatorul de cuvant al DGFP Prahova. De altfel, Guvernul a luat o astfel de masura in speranta ca reprezentantii ANAF, avand o mai mare experienta in domeniu, vor reusi sa creasca gradul de colectare a contributiilor sociale la bugetul general consolidat al statului.
C. DOBRE