V. Stoica

Vor fi gata, în luna octombrie , primele două loturi ale Autostrăzii Moldovei (A7)? Greu de răspuns la această întrebare, însă, dacă luăm în calcul faptul că suntem deja în septembrie, sunt cam slabe șansele ca peste o lună-două să se poată da în circulație loturile 1 Dumbrava-Mizil și 2 Mizil-Pietroasele, ambele aflate pe raza județului Prahova (parțial lotul 2).
Ultimele filmări realizate cu drona, care pot fi vizionate pe www.youtube.com/@zboara, arată că nici lotul 1 Dumbrava-Mizil și nici al doilea lot Mizil-Pietroasele nu ar avea șanse să fie deschise până la final de octombrie, dacă nu cumva firmele care lucrează pe cele două sectoare din A7 nu vor trage din greu – zi și noapte – pentru rezolvarea cât mai rapidă a podurilor, fără de care traficul este imposibil.
Din imaginile filmate pe cele două loturi se observă un avans pe lotul 2, unde lucrează asocierea Coni-Trace. Acolo au început să fie montați pe unele tronsoane chiar și stâlpii de iluminat, însă și pe acest sector mai sunt lucrări de artă încă departe de a fi finalizate. Pe lotul 1, de la Dumbrava la Mizil, lucrează asocierea Pizzaroti – Retter, sunt lucrări mult mai ample la structurile de pe traseu – cele mai dificile fiind nodul cu A3 de la Dumbrava, nodul cu DN1D de la Cioceni, dar și podul peste calea ferată Ploiești-Urziceni și peste drumul județean DJ 101F Valea Călugărească – Drăgănești. Sunt structuri care necesită multă muncă, atenție, profesionalism și, bineînțeles, materiale de calitate astfel încât rezultatul să fie unul corespunzător cerințelor din caietul de sarcini.
La cea mai recentă vizită pe șantierul primului lot Dumbrava-Mizil – din luna august-, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, se arăta optimist, afirmând că atât de la Dumbrava la Pietroasele, cât și de la Buzău la Râmnicu Sărat, se va putea circula pe autostradă în luna octombrie.