Conf. univ. dr. Anca Pantea Stoian, medic diabetolog, a fost selectată ca membru în Consiliul Global al Asociaţiei Europene pentru Studiul Diabetului (EASD). Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, mandatul se va desfăşura până la data de 31 decembrie 2026.
„Anca Pantea Stoian este unul dintre cei mai respectaţi specialişti români implicaţi în proiecte internaţionale de dezvoltare în domeniul diabetului. De asemenea, ocupă funcţia de vicepreşedinte al Central European Diabetes Association (CEDA), o organizaţie care promovează colaborarea şi cercetarea în acest domeniu, în Europa Centrală”, se arată în comunicat.
În vârstă de 50 de ani, Anca Pantea Stoian predă la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.
Pe lângă activitatea sa academică, este preşedintele Comisiei Naţionale de Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice a Ministerului Sănătăţii, de-a lungul carierei dedicându-se unor proiecte menite să dezvolte colaborarea între specialişti, atât din România, cât şi de la nivel internaţional, pentru îmbunătăţirea îngrijirii persoanelor cu diabet zaharat. În prezent, activează ca medic primar diabetolog la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Prof. Dr. N. C. Paulescu” din Bucureşti.
Asociaţia Europeană pentru Studiul Diabetului este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale de profil, dedicate promovării cercetării şi educaţiei în domeniul diabetului.