Nicoleta Dumitrescu

După o duminică plină, la propriu, de așteptare a electoratului la secțiile de votare, și o noapte albă, cu și mai multe așteptări, tot de la aceleași secții de votare, ca să se numere și răsnumere buletinele de vot, politicienii, ieri de dimineață, chiar de la crăpat de ziuă, își savurau, unii dintre ei, victoria, în timp ce alții încă mai sperau că rezultatele parțiale, anunțate imediat după închiderea urnelor, grație unor sondaje de opinie, mai pot răsturna, în favoarea lor, în finalul finalului, cifrele.
La cât de multe tipuri de buletine de vot au fost – cinci la număr – un exemplar pentru alegerile europarlamentare, plus alte patru pentru alegerile locale, mai durează ceva zile până când vor fi anunțate, în mod oficial, și rezultatele finale ale alegerilor din 9 iunie 2024. Pentru partide, însă, rezultatele, așa parțiale cum au fost ele, anunțate și prin intermediul… telefonului scurt, chiar din secțiile de votare, după numărătoarea proprie a buletinelor de vot de către membrii care au asistat la procesul de votare și de numărare a voturilor, așa cum se întâmplă ori de câte ori sunt alegeri, a fost cu mari emoții, fiecare vot în minus față de scorul scontat lăsându-se, mai ales pentru candidați, cu mari transpirații și gol în stomac.
După cum s-a văzut, însă, și la televizor, duminică aproape de miezul nopții, după ce s-au dat publicității primele rezultate în urma sondajelor de opinie, dar mai ales prin intermediul multiplelor canale de comunicare, inclusiv rețelele de socializare, numeroși lideri de partid se arătau încrezători și se considerau, cu toții, câștigători ai acestor alegeri. Până la proba… surprizelor! Pentru că au fost și surprize, și de această dată electoratul reușind să-i surprindă, la modul propriu, pe politicieni, prin modul în care au ales să pună ștampila cu mențiunea ”Votat” pe cei care au considerat că sunt cei mai buni dintre cei buni.
Adevărul este că și în cazul alegerilor din 9 iunie s-a adeverit, pe deplin, zicala românească potrivit căreia ”socoteala de acasă nu se potrivitește cu cea din târg”, astfel că mulți dintre cei care se vedeau deja primari sau șefi de consilii județene au ieșit pe locul doi sau trei. Cum, însă, când vine vorba despre alegeri și diferența unui singur vot contează, rezultatele parțiale anunțate ieri reprezentând încă o dovadă că nu mai sunt vremurile ca politicienii să se culce pe… urechea învingătorului, întrucât eșecul poate pândi, oricând, de la colț!
Cum, însă, se spune că orice eșec nu poate reprezenta o pierdere, ci trebuie văzut ca o lecție care trebuie învățată, și aceste alegeri ar trebui privite în acest mod. Astfel, politicienii ar trebui să vadă unde și cu ce au greșit, iar prima analiză ar trebui făcută chiar asupra campaniei electorale. Pentru că – iar exemple sunt destule! – unele partide au mers pe mâna aceleiași formule de atacuri prin intermediul ”fluturașilor otrăviți”, adică a fluturașilor de campanie în care candidații apăreau personificați în imagini care mai de care, cât să se lase de înțeles că respectivii nu merită încrederea și votul alegătorilor. Dincolo de orgolii și autosuficiență, ceea ce uită însă politicienii este că alegătorii, care au văzut multe și de toate, au o balanță proprie prin intermediul căreia cântăresc, la propriu, oamenii. Iar asta a făcut diferența și duminica trecută, la vot!