România este în prezent a 15-a piaţă de desfacere a produselor agroalimentare italiene la nivel mondial, fiind depăşită în Europa Centrală şi de Est doar de Polonia şi Grecia, potrivit datelor furnizate de ICE – Agenţia Italiană pentru Comerţ Exterior și preluate de Agerpres.
În 2023, România a importat produse agricole şi agroalimentare din Italia de peste 882 de milioane de euro, în creştere cu 14,2% faţă de anul precedent, circa 80% dintre acestea fiind produse alimentare prelucrate şi băuturi. Principalele produse alimentare italiene importate în România în 2023 au fost cele de panificaţie şi patiserie (111,7 milioane de euro), cafeaua (85,7 milioane euro), brânzeturile şi lactatele (83,3 milioane euro).
“Italia este lider pentru mai multe categorii merceologice importate în România, care reprezintă şi cele mai cumpărate produse italiene la nivel mondial, fiind prima ţară furnizoare de roşii conservate (cu o cotă de 70,1% din totalul importurilor româneşti de astfel de produse), vinuri (cu o cotă de 28,7%), ulei de măsline (cotă de 40,7%) şi paste făinoase (cota de 30,9%). Se situează pe locul 2 ca furnizor de cafea (cotă de 23,8%) şi pe locul 3 ca furnizor pentru produse din carne uscate şi conservate (prosciutti, speck, etc. – cotă de 16%), brânzeturi, lactate (cotă de 13,4%) şi produse de panificaţie şi patiserie (cotă de 12,1%)”, se menţionează în analiza ICE.
De asemenea, vinurile italiene sunt extrem de populare în România, în ultimii 5 ani importurile de spumante (inclusiv Prosecco) din Italia au crescut de 2,6 ori în valoare şi de 2,3 ori în cantitate, în timp ce importurile de vinuri liniştite îmbuteliate au crescut de 2,3 ori în valoare şi de 2,2 ori în cantitate. Din totalul vinurilor italiene importate în 2023, 54% a fost reprezentat de Prosecco şi spumante, iar 42% de vinuri liniştite îmbuteliate.
La rândul ei, anul trecut, România a exportat către Italia produse agricole şi alimentare în valoare de 952 milioane de euro, în scădere cu 6,2% faţă de 2022, Italia fiind prima ţară de destinaţie a exporturilor româneşti din această categorie (o treime dintre aceste exporturi reprezintă produse alimentare prelucrate şi băuturi). Cele mai exportate categorii de produse sunt: cereale, seminţe oleaginoase, tutun, grăsimi şi uleiuri animale şi vegetale, carne şi subproduse.