• În peste jumătate dintre cazuri, copiii au plecat ­voluntar din locuințele sociale

Aproape 10.000 de copii au dispărut în ultimul an în România. Iar numărul lor este în creștere pentru al doilea an consecutiv, potrivit unui raport publicat de Organizația Salvați Copiii și citat de tvr info.
Îngrijorător este că, în peste jumătate dintre cazuri, copiii au plecat voluntar din locuințele sociale, căminele școlare sau din Centre ale Direcției de Protecție a Copilului.
Din aprilie 2023 și până în aprilie 2024, s-au înregistrat 9.900 de sesizări privind minori dispăruți, potrivit datelor Poliției Române. Dintre acestea, 424 încă mai sunt active, dintre care majoritatea sunt minori cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani.
Prin comparație cu anul precedent, ­cifrele sunt în creștere cu peste 1.000 de ­cazuri.
Din totalul sesizărilor privind disparițiile de minori în ultimul An, 97 se referă la copii cu vârsta sub 5 ani… 163 la copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 10 ani. Iar ceLe mai multe, peste 7.000, se referă la disparițiilor unor copii între 14 și 17 ani.
Ca să ne facem o imagine generală, în Europa sunt raportați în jur de 250.000 de copii dispăruți.
În 2023, linia telefonică europeană a primit peste 67.000 de apeluri referitoare la peste 7.000 de cazuri de copii dispăruți.
Când vine vorba de motivele din cauza cărora copiii fug de acasă, vedem că în fruntea listei sunt cazurile de violență, abuz și neglijare. Copiii din Centrele de plasament sunt expuși riscului crescut de a fugi din cauza dorinței de a se alătura familiei de origine sau cuiva apropiat lor.
Bullyingul, tulburările de învățare și presiunea din partea colegilor apar pe lista motivelor pentru care copiii fug de acasă.