Nicoleta Dumitrescu
În timp ce politicienii din actuala coaliție aflată la guvernare își fac, fiecare în parte, bilanțul în ceea ce privește racolările, unii de la alții, de primari, consilieri locali și județeni în funcție pentru a-i pune pe listele cu propriii candidați la alegerile locale, deși sunt și localități unde au candidați comuni, unii dintre cei care își doresc încă un mandat nu mai prididesc să ia fața electoratului cu realizări mărețe!
De pildă, un primar dintr-o comună din județul Mehedinți a decis ca, pe marginea drumului, în loc de corcoduși sau alți pomi fructiferi să fie ceva mai exotic, așa cum a văzut el prin țările străine unde și-a petrecut concediul de odihnă. Ca urmare, 140 de palmieri, înalți cât să te uiți la ei cu podul palmei făcută streașină desupra unei sprâncene, au apărut pe marginea drumului principal al satului reședință de comună. Unii dintre concetățenii primarului, așa cum s-a văzut și la televizor, s-au arătat destul de încântați de apariția palmierilor, în timp ce alții au criticat inițiativa, mai ales că prin comună mai sunt destule ulițe care nu au încă asfalt. N-ar fi singurul exemplu în care un primar are inițiative mărețe, după cum îl taie capul, considerând că, poate, numai așa, în an electoral, poate convinge cât mai multe persoane, în ziua alegerilor, să le dea votul. Așa se face că, mai peste tot prin țară, pe unii dintre primari taman acum îi apucă vrednicia, începând tot felul de lucrări, în ideea de a recupera ritmul de melc al investițiilor din primii trei ani de mandat. Tactica și… practica sunt vechi, în ideea de a impresiona comunitatea, care să vadă ce ”băieți buni” sunt pe la primării, care au făcut, totuși, ceva pentru localitate, drept pentru care ar mai merita încă un mandat.
Poate și de aceea acum este mai pe față decât în alte perioade electorale trecute dorința unor partide în a racola membri de la altele, în ideea de a demonstra, poate, că unele persoane pot fi mai bune decât altele dacă vor candida sub altă siglă față de aceea de acum patru ani, situație care duce, în unele cazuri, inclusiv la conflicte, chit că unele persoane se trag chiar și din aceeași familie. Un exemplu este localitatea Deveselu, în care de pe acum s-a iscat o adevărată luptă politică, după ce unchiul – primar în funcție -scos de pe lista candidaților din partea PSD în favoarea nepotului, care venea de la PNL, drept răzbunare, acum, candidează din partea… liberalilor. Cu siguranță, însă, acesta nu este singurul caz de competiție politică între rude, în condițiile în care, în fiecare an, pare că alegerile locale sunt puse sub amprenta unui miraj, în a cărui vâltoare sunt atrase tot mai multe persoane despre care nu s-ar fi crezut că le-ar fi putut interesa, vreodată, să intre în administrația publică, unde atâți primari în funcție se vaită că este mare bătaie de cap în comparație cu remunerația mică!
Poate de aici și o altă explicație a unora dintre primarii care vor să-și vadă, din nou, numele trecut pe buletinul de vot, care declară că nu văd nimic nepotrivit în decizia de a-și angaja nepoții în subordinea lor, pe motiv că nu sunt rude de gradul 1 și că vor să lucreze cu tinerii! De altfel, așa cum traseismul politic nu a fost taxat niciodată, inclusiv alegătorii fiind îngăduitori, tot așa vor merge înainte, și de acum încolo, și angajările pe pile și relații, girul fiind dat tot de către partide, care consideră că, prin acest mod, pot face realizări mărețe!