La 31 martie 2024, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 64,27 miliarde euro, față de 63,12 miliarde de euro la 29 februarie 2024, a transmis ieri Banca Națională, potrivit Hotnews.
Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 6,89 miliarde de euro.
În Europa, Elveția are cele mai mari rezerve valutare (circa 80 miliarde de euro), depășindu-le pe cele ale Franţei, Germaniei și Italiei luate împreună.
Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 martie 2024 au fost de 71.17 miliarde euro, faţă de 69,36 mld euro la 29 februarie 2024.
Acestea sunt administrate de unul din cele mai discrete comitete din BNR- Comitetul de Administrare a Rezervelor Internaționale, format din 11 membri, toți numiți de Guvernator. Ședințele lor nu durează mai mult de un ceas, iar operațiunile pe care le fac nu utilizează instrumente derivate.
Un volum adecvat al acestora conferă o credibilitate sporită în capacitatea autorităților de a gestiona situații de criză și contribuie la ameliorarea costurilor asociate împrumuturilor externe ale statului.
Țările emergente cu acces la piețele de capital la costuri rezonabile, cum este și cazul României, folosesc de regulă rezervele valutare – parte a rezervelor internaționale – în scop preventiv, pentru combaterea riscurilor ce derivă dintr-o eventuală deteriorare a soldului contului curent. În economiile cu regim de curs de schimb de tip flotare controlată, un factor care joacă un rol important în stabilirea nivelului optim al rezervelor valutare îl constituie volatilitatea monedei locale, în special în momentele de turbulențe pe piețele financiare.
BNR urmărește în primul rând lichiditatea și siguranța rezervelor, iar în subsidiar obținerea de profit, administrarea rezervelor internaționale de către BNR fiind efectuată în condiții de apetit redus față de risc. Astfel, maximizarea valorii rezervelor internaționale are loc în condițiile respectării unor limite de risc prudente, care asigură disponibilitatea permanentă a acestora pentru utilizare în caz de necesitate.