Expert Forum afirmă, într-un raport de analiză asupra candidaturilor depuse de cele 15 partide şi alianţe electorale şi şapte independenţi pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie, asupra nevoii de a creşte transparenţa şi eficienţa înregistrării şi validării acestora în paralel cu reducerea numărului de semnături de susţinere pe care îl califică drept „prohibitiv”.
Potrivit unui comunicat al Expert Forum transmis ieri AGERPRES, din raport reiese că „numărul de semnături este printre cele mai prohibitive din UE şi ar trebui redus”.
„Numărul de semnături nu ar trebui să reprezinte o barieră, ci mai degrabă o dovadă a faptului că partidele sau candidaţii au parte de o susţinere rezonabilă. În lipsa unei proceduri realiste de verificare şi validare, numărul mare de semnături nu face decât să reducă artificial numărul de competitori şi să avantajeze partidele mari, care au resurse. (…) Procedura de verificare ar trebui să fie publică şi accesibilă din timp”, se explică în comunicatul citat. Expert Forum susţine că BEC ar trebui să publice alături de lista de candidaturi propusă şi numărul de semnături declarat de către partidul politic sau candidatul independent. „Legea nu permite observarea acestui proces – EFOR a solicitat accesul la procedurile de verificare, iar BEC ne-a răspuns că nu există reglementări care să permită accesul”, precizează sursa citată.
Un alt aspect constatat de EFOR este acela că nu au fost publicate datele de naştere ale candidaţilor – date care ar putea fi relevante pentru statistică, dar şi pentru a înţelege profilul celor propuşi. „Sexul candidaţilor nu se publică. EFOR a solicitat acest lucru BEC, însă nu am primit un răspuns punctual la această cerere, iar BEC a invocat principiul reducerii la minim a datelor”, se spune în comunicat. Din aceeaşi analiză reiese că au fost înregistrate mai multe semne electorale (26) decât candidaturile depuse. Printre cei care nu au depus candidaturi se numără Pro România, Partidul Acum, Partidul Patrioţilor Români, Partidul Oltenilor sau Partidul Alianţa Naţional Creştină.
În raport se constată că partidele politice şi alianţele electorale au propus 542 de candidaţi, comparativ cu 695 în 2019 şi 580 în 2014, inclusiv independenţi.
Expert Forum a analizat şi participarea femeilor la procesul electoral, constatând că pentru alegerile din iunie partidele şi alianţele electorale au înaintat 171 de candidate (32%) şi 364 candidaţi de sex masculin (68%).
Totodată, analiza arată că 10 din 15 partide/alianţe au inclus o femeie în primele trei locuri.