Sfintele Mucenite Agapi, Hionia și Irina au fost surori și au locuit în apropierea cetății Aquileia. În vremea În care Împăratul Dioclețian s-a aflat pentru un interval de timp în această cetate, a poruncit uciderea părintelui Hrisogon. Dumnezeu i-a descoperit în vis lui Zoii, un preot în vârstă, locul în care se afla trupul neînsuflețit al lui Hrisogon. În urma acestei descoperiri, bătrânul a luat trupul părintelui și l-a înmormântat după rânduială. După o lună, Sfântul Hrisogon i se arătă în vis lui Zoii, descoperindu-i că peste nouă zile cele trei surori fecioare vor primi moarte martirică și că odată cu ele va muri și el.
După nouă zile, bătrânul Zoii a trecut la Domnul, iar cele trei surori au fost aduse înaintea împăratului. Fecioarele au refuzat să se închine idolilor mărturisind cu tărie credința lor în Hristos, fapt pentru care au fost trimise în închisoare. După ce le-a torturat îndelung, judecătorul le-a trimis la moarte pe cele doua surori mai mari, pe care le-a ars de vii, însă pe Irina a ținut-o vie, cu gândul să o necinstească.
Însă îngerul Domnului a păzit-o pe fecioara, neîngăduind soldaților să se apropie de ea, ducând-o pe Irina pe un deal. După o zi, soldații neputând ajunge la ea, pe acel deal, au ucis-o cu arcul.
Sfânta Anastasia (prăznuită la 22 decembrie), care fusese și ea înștiințată în vis în urmă cu nouă zile cu privire la moartea fecioarelor, a adunat trupurile acestora și le-a îngropat cu cinste. Sfintele Mucenițe Agapi, Hionia și Irina primit moarte martirică la anul 304.