Nicoleta Dumitrescu
O dată la patru ani – cum se întâmplă și în 2024 -, partidelor le este oferită oportunitatea să prezinte în fața electoratului oamenii pe care acestea îi au, dar nu orice fel de oameni, ci pe cei care merită, așa cum susțin liderii lor, să ocupe cele mai importante funcții în administrația locală, în Parlamentul European și în Parlamentul României, la Cotroceni. Iar ca niciodată în istoria României, anul acesta, partidele au ocazia să-și prezinte, drept candidați, pe cei mai buni dintre cei mai buni membri, bătălia pe ocuparea funcțiilor în alegerile din acest an anunțându-se extrem de acerbă!
Dar, într-un an cu o asemenea încărcătură electorală, s-au pregătit, oare, partidele, cu oamenii care merită, cu adevărat, să ocupe toate funcțiile pentru care românii sunt așteptați la urne? Dificil răspuns, în contextul în care, slobozi la gură, unii dintre lideri, pentru a face senzație și a demonstra, chipurile, că nu mai sunt cum erau odinioară, acum, în prag de campanie electorală, lasă impresia că i-a lovit, brusc, marea corectitudine și spun numai și numai adevărul! Un exemplu în acest sens este și cazul unui fost premier, Ludovic Orban, actual parlamentar și șef de partid nou, rupt din PNL, care a ținut să iasă în evidență cu unele declarații despre ce și cum ar trebui să se întâmple, anul acesta, astfel încât să se potă schimba percepțiile legate de ceea ce înseamnă, de fapt, politica. Astfel, susținând că ”politica este așa cum o fac oamenii care ajung în funcții de decizie, în funcții publice”, acesta a ținut să declare că foarte mulți oameni serioși, bine pregătiți, nu intră în politică întrucât percepția lor este aceea că ”politica este o mizerie”, fiind ceva și foarte degradant. ”Politica nu poate să crească în calitate decât dacă încep să intre în viața publică din ce în ce mai mulți oameni serioși, oameni bine pregătiți, cu 7 ani de acasă, cu frica lui Dumnezeu, care au făcut ceva în viața lor, care au scaun la cap și sunt cu picioarele pe pământ. E nevoie ca de aer de creșterea calității oamenilor care se implică în viața publică, nu de tot felul de mahări și de șmecheri și de nomenclaturiști care își imaginează că ei sunt deținătorii veșnici ai puterii. Nu mai putem ca de la vârful puterii să încurajăm lenea, lipsa de performanță și să fie loviți cei care încearcă să facă ceva”, a declarat Ludovic Orban, care a mai precizat că este timpul ca guvernarea politică să-și întoarcă fața către oamenii care construiesc prosperitatea și asigură mișcarea înainte a societății.
Dacă nu s-ar cunoaște etapele dificile ale carierei politice de care a tot avut parte, cu vârf și îndesat, și Ludovic Orban, mai că ar fi de admirat în ceea ce privește noua sa viziune și claritate în ceea ce privește mersul politicii din România, mai ales în an electoral. Însă, dacă este să fie dat un pic timpul în urmă, în perioada în care s-a aflat la Palatul Victoria, la conducerea Guvernului- și nu prea sunt mulți ani de atunci !- s-ar constata că și acesta, ca premier, a promovat în funcții oameni care nici nu prea erau cu scaun la cap și nici cu picioarele pe pământ, cariera lor trecută în CV fiind total paralelă cu funcția pentru care fuseseră nominalizați. Oricum, a devenit deja o practică faptul că sprijinul politic a cântărit, și cântărește, în continuare, mult mai greu decât orice experiență în domeniu, indiferent care ar fi acesta, ”pilele”, rubedeniile, cunoștințele și relațiile având întâietate atunci când se pune problema de adus ”specialiști” pe la ministere, la București, ori pe la direcții și servicii ale instituțiilor din teritoriu. Când e vorba de promisiuni, mai ales în ani electorali, politicienii sunt primii care susțin schimbarea și ”tăierea răului din rădăcină”. Numai că, imediat ce se văd la putere, aceiași politicieni par loviți de amnezie cruntă, punând în aplicare exact ceea ce au criticat. Prin urmare, este vreo șansă ca, în acest an electoral, partidele să aducă în fața electoratului și oameni cu scaun la cap și cu picioarele pe pământ? Vom vedea!