În Prahova sunt peste 87.000 de beneficiari

N. Dumitrescu

Începând de ieri, 15 aprilie a.c., a demarat operațiunea de încărcare a cardurilor pentru alimente cu o nouă tranșă de bani, în valoare de 250 de lei. Anunțul a fost făcut de către Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene – instituția care, printre altele, coordonează și aplicarea actului normativ ce vizează punerea în aplicare a măsurilor de acordare a unui sprijin material pentru anumite categorii de persoane defavorizate, în perioada 2024-2027. Procesul de încărcare a cardurilor se va desfășura etapizat, până pe data de 25 aprilie a.c., pentru un număr de aproximativ 2,6 milioane de beneficiari eligibili de la nivel național, cardurile putând fi utilizate pentru cumpărarea de alimente sau mese calde, sumele disponibile pe card fiind valabile 12 luni de la data încărcării lor.
Reamintim faptul că, începând cu 2024, persoanele vulnerabile cu venituri nete mai mici de 2.000 lei beneficiază de carduri sociale pentru alimente și mese calde în valoare de 250 de lei o dată la două luni, anterior, de acest sprijin beneficiind persoanele cu venituri nete mai mici de 1.700 de lei. Potrivit unui răspuns primit de la reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, din Prahova, în baza de date au fost înregistrați 87.816 de beneficiari eligibili, reprezentând mai multe categorii de persoane. ”Pentru fiecare dintre categoriile de beneficiari considerați eligibili, situația la nivelul județului Prahova este următoarea: pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 de lei: 59.626 de beneficiari; persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 de lei: 23.491 de beneficiari; familiile cu cel puțin doi copii în întreținere, ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei: 484 de beneficiari; familiile monoparentale, ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei: 152 de beneficiari; familiile și persoanele singure, care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condițiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările și completările ulterioare: 3.959 de beneficiari”, se arată în răspunsul primit de la ministerul menționat.
De precizat și faptul că posibilitatea anumitor categorii de persoane de a-și procura alimente și mese calde în baza cardurilor sociale este valabilă din vara anului 2022.