F.T.

Ieri dimineaţă, oamenii legii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Prahova au pus în executare 30 de mandate de percheziție domiciliară, la adresele unor persoane fizice, precum și la sediile și punctele de lucru ale unor persoane juridice din județele Sibiu, Timiș, Constanța, București, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Bihor, Cluj, Hunedoara și Gorj.
Descinderile au fost efectuate pentru documentarea unui dosar penal deschis pentru că, după cum se menţionează într-un comunicat al IPJ Prahova, „în perioada 2018-2020, mai multe societăți comerciale ar fi solicitat și ar fi obținut un ajutor de minimis, prin intermediul unui program național, inducând în eroare o instituție și băncile partenere, cauzând un prejudiciu de 1.428.000 de lei.
În perioada indicată, persoanele cercetate ar fi preluat mai multe societăți comerciale, care aveau aprobate finanțări prin intermediului unui program național, în sume de 200.000 de lei și TVA (în cazul societăților neplătitoare de TVA), pentru fiecare societate.
Ulterior, ar fi schimbat sediul social al societății la o singura adresă, concomitent cu schimbarea administratorului societăților.
În vederea derulării programului și obținerii sumelor de bani în baza contractului de finanțare încheiat cu băncile partenere, persoanele implicate ar fi depus la dosarul de finanțare documente justificative (oferte, facturi fiscale, contracte de vânzare-cumpărare, contracte de închiriere, contracte de muncă etc.), care atestau doar scriptic îndeplinirea condiţiilor pentru obținerea finanțării.
După încasarea sumelor de bani, societăților comerciale folosite le-ar fi fost radiate sediile sau le-ar fi expirat».
Opt persoane urmau să fie conduse, ieri, la sediul poliţiei prahovene, în vederea audierii pentru documentarea completă a dosarului penal ce are ca obiect comiterea infracțiunii de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.