Chirurgia bariatrică poate îmbunătăți considerabil starea cardiometabolică, în special în rândul persoanelor mai tinere, a femeilor, sau a celor fără comorbidități, conform unui nou studiu publicat în Journal of the Endocrine Society din SUA, prelua de Hotnews.
În cadrul studiului, echipa de cercetători a analizat un eșantion de peste 7.800 de persoane cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani, care au fost supuse unei intervenții chirurgicale bariatrice. Deși majoritatea participanților erau femei, cercetătorii au observat și o proporție semnificativă de bărbați, ceea ce reprezintă un grup adesea subreprezentat în studiile privind chirurgia bariatrică. Oamenii de știință au examinat îmbunătățirile ale factorilor cardiometabolici, cum ar fi: tensiunea arterială,colesterolul,glucoza,HbA1c (o măsură a nivelului mediu al glicemiei pe o perioadă de aproximativ 3 luni, utilizată pentru diagnosticul și monitorizarea diabetului zaharat).
De asemenea, au măsurat ratele de remisiune a diabetului, hipertensiunii arteriale și dislipidemiei și au estimat riscul de boli cardiovasculare pe 10 ani.
Cercetătorii au notat beneficiile chirurgiei bariatrice, în urma studiului: Chirurgia bariatrică determină o scădere semnificativă în greutate și îmbunătățește sănătatea inimii, inclusiv prin reducerea tensiunii arteriale, a lipidelor și a glicemiei;Pacienții supuși chirurgiei bariatrice au înregistrat o scădere estimată la 35% a riscului cardiovascular pe o perioadă de 10 ani, la un an după intervenție; Între 30% și 50% dintre cei care au fost supuși intervențiilor bariatrice au ajuns la remisiunea diabetului, hipertensiunii arteriale și dislipidemiei;Persoanele mai tinere, femeile și cele albe fără antecedente de boli cardiometabolice au înregistrat cele mai semnificative îmbunătățiri postoperatorii.
„Obezitatea severă este mortală. Această afecțiune cauzează îmbătrânirea biologică prematură cu 10 până la 20 de ani, în comparație cu vârsta cronologică. Chirurgia bariatrică dă ceasul înapoi și ajută la reîntinerirea biologică. De asemenea, poate ameliora și uneori inversa afecțiunile asociate obezității, cum ar fi diabetul, colesterolul crescut, tensiunea arterială crescută, apneea de somn și durerile cronice, în special în șolduri și genunchi”, a declarat, pentru Medical News Today, dr. Mitchell Roslin, șeful secției de chirurgie bariatrică a Spitalului Northwell Lenox Hill din New York, care nu a fost implicat în studiu.
Cercetătorii au constatat și faptul că persoanele mai în vârstă, de sex masculin și de culoare au înregistrat o scădere minoră a riscului de boli cardiovasculare pe o perioadă de 10 ani și au avut o probabilitate mai mică de remisiune a diabetului, hipertensiunii arteriale și dislipidemiei în comparație cu persoanele mai tinere, femeile sau cele albe. De asemenea, participanții cu antecedente ale acestor afecțiuni au prezentat mai puține îmbunătățiri cardiometabolice decât cei fără comorbidități.
Există mai multe tipuri de intervenții bariatrice
Numeroase alte studii au arătat că acest gen de operații nu ajută doar la slăbit, ci pot să amelioreze sau chiar să ducă la remisiunea unor afecțiuni precum diabetul, colesterolul crescut sau hipertensiunea arterială.
Chirurgia bariatrică cuprinde o serie de proceduri chirurgicale efectuate la nivelul stomacului și/sau intestinului pentru a ajuta la pierderea semnificativă în greutate. Este destinată persoanelor care suferă de obezitate severă și care nu au reușit să slăbească prin diete și exerciții fizice. Scopul principal al chirurgiei bariatrice este de a limita cantitatea de alimente pe care stomacul le poate conține și/sau de a reduce absorbția zahărului și grăsimilor.
Prima intervenție bariatrică a fost efectuată în 1954, potrivit studiilor, însă de atunci procedurile s-au îmbunătățit constant. În ultimii 50 de ani au fost dezvoltate mai multe tehnici chirurgicale, iar apariția chirurgiei laparoscopice a crescut siguranța, eficacitatea și cererea pentru acest tip de intervenție.
Potrivit specialiștilor, chirurgia bariatrică reprezintă o intervenție complexă care ajută la slăbit însă efectele sale depășesc simpla reducere a kilogramelor. Există modificări metabolice care intervin după operație, inclusiv schimbări hormonale ce ar putea influența evoluția obezității și sănătatea inimii. Deși studiile actuale abordează aceste aspecte, este nevoie de mai multe cercetări pentru a le înțelege în profunzime.
Chirurgia bariatrică, la fel ca orice intervenție chirurgicală majoră, implică anumite riscuri și complicații. Acestea pot include:Complicații chirurgicale: pot apărea infecții, sângerări, leziuni ale organelor în timpul intervenției chirurgicale în timpul sau după operație;Complicații la anestezie: pot să apară reacții adverse la anestezie sau probleme respiratorii în timpul intervenției; Complicații pe termen scurt: durere intensă, greață, vărsături, diaree și alte probleme digestive pot apărea în primele zile sau săptămâni după intervenția chirurgicală; Complicații pe termen lung: reflux gastroesofagian, malabsorbție a nutrienților, formarea de calculi biliari, care necesită adesea tratament sau modificări ale dietei și stilului de viață; Riscuri nutriționale: carențe de vitamine și minerale, care pot necesita suplimentare pe termen lung și monitorizare continuă; Reacții psihologice: anxietate, depresie sau alte tulburări psihologice pot să apară în urma modificării majore a dimensiunii corpului și a stilului de viață; Eșecul procedurii: în unele cazuri, chirurgia bariatrică poate să nu atingă rezultatele dorite în ceea ce privește pierderea în greutate sau ameliorarea afecțiunilor asociate obezității.
Cât despre riscul îngrășării, după operație, studiile au arătat că, în comparație cu intervențiile bazate exclusiv pe schimbarea stilului de viață, chirurgia bariatrică reprezintă în prezent cea mai eficientă metodă de reducere a greutății și are cele mai bune rezultate în menținerea acesteia pe termen lung.