Blocul Naţional Sindical susţine pe deplin acest proces de aderare a României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică şi încurajează oamenii politici să folosească studiul OCDE pentru a se inspira în elaborarea programelor de guvernare, a declarat preşedintele BNS, Dumitru Costin, potrivit Agerpres.
Preşedintele BNS a trecut în revistă şi câteva evenimente din istoria relaţiei BNS cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.
“La mijlocul anilor ‘90, odată cu afilierea noastră la cea mai mare structură sindicală mondială, începem să lucrăm cu acea interfaţă de lucru instituţională între mişcarea sindicală globală şi OCDE. Învăţăm lucruri noi, descoperim modele de lucru, instrumente juridice, avem acces la informaţii, studii, analize, cercetări. Aceste elemente ne ajută în activitatea noastră curentă şi mai târziu, în anii care urmează, ajungem să utilizăm instrumente despre care am învăţat”, a spus el.
Costin a dat exemplul conflictului de pe platforma de la Colibaşi din anul 2008, când au fost sesizate încălcări brutale ale codului de conduită al multinaţionalelor “pe care country-managerul Renault le producea în acel an de graţie”.
“Pe lângă demersurile pe plan intern, sesizăm imediat punctul naţional de contact de la Paris, sesizăm acele încălcări, aducem suficient de multe argumente economice, tehnice, juridice. În mai puţin de 3 zile sunt contactat de la cancelaria preşedintelui Franţei de la vremea respectivă, domnul Nicolas Sarkozy şi suntem invitaţi în regim de urgenţă la Paris să negociem cu numărul unu al grupului Renault-Nissan la nivel mondial, lucru care se întâmplă. Ne recâştigăm încrederea, ne recâştigăm statutul, demnitatea de lucrători în România într-un proiect economic şi din acel moment construim împreună cu partenerii noştri de la Renault-Nissan probabil cel mai de succes proiect investiţional pe care îl are România şi astăzi, în 2024. Iată cât de utilă ne-a fost expertiza şi modul de lucru cu OCDE şi instrumentele sale”, a explicat liderul sindical.
Potrivit sursei citate, în 2017, BNS s-a alăturat demersului instituţional al României cu o scrisoare de sprijin către secretarul general al OCDE de la vremea respectivă, pentru susţinerea aderării României la organizaţie.
“Continuăm să lucrăm cu aceste instrumente, continuăm să ne informăm, continuăm să învăţăm cu fiecare zi care trece”, a adăugat Costin.
Studiul Economic 2024 pentru România elaborat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a fost lansat la Palatul Victoria, în cadrul unui eveniment găzduit de premierul Marcel Ciolacu, în prezenţa secretarului general al OCDE, Mathias Cormann.
Studiul include o analiză macroeconomică a politicilor structurale, precum şi un capitol special dedicat unei tematici orizontale relevante. În cadrul ediţiei curente, capitolul special se axează pe decarbonizarea economiei.
Studiile economice ale OCDE sunt analize periodice, elaborate o dată la doi ani, ale economiilor statelor membre OCDE, statelor partenere şi candidate. De asemenea, studiul indică modalităţile de îmbunătăţire a performanţei economice generale, prin adresarea de recomandări specifice astfel încât să sprijine procesul de aliniere a României la standardele organizaţiei.
În prezent, România se află în plin proces de aderare la OCDE, fiind evaluată în cadrul a 26 de comitete sectoriale ale organizaţiei conform Foii de parcurs ce stabileşte termenii şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească, conform unui comunicat al Guvernului.