În perioada 2 – 8 februarie 2024, la nivel național au fost organizate aproape trei sute de acțiuni pe linia siguranței în școli, fiind derulate activități de prevenire și de informare, informează Poliția Română. Activitățile au avut ca scop creșterea gradului de conștientizare a efectelor negative ale fenomenului de tip bullying și a celui de violență școlară, fiind abordate, de asemenea, tematici pentru prevenirea infracțiunilor comise cu violență sau conștientizarea riscurilor consumului de droguri.
«În acțiunile din instituțiile de învățământ au fost angrenați peste 700 de polițiști din cadrul inspectoratelor județene din țară, care au colaborat cu reprezentanți ai Inspectoratelor Școlare Județene. (…) Totodată, în perioada menționată au fost continuate activitățile preventive pentru elevi, dar și pentru informarea cadrelor didactice și a părinților/reprezentanților legali ai elevilor, prin intermediul activităților menționate», se precizează într-un comunicat al Poliției Române.
Reamintim, în acest context, că și în Prahova, în perioada amintită, reprezentanți ai IPJ și ai Inspectoratului Județean Școlar Prahova au desfășurat o serie de acțiuni în mai multe instituții de învățământ din județ (Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” Ploiești, Colegiul Național “Nicolae Grigorescu” Câmpina, Colegiul Național „Grigore Moisil” Bușteni, Școala Gimnazială ,,Andrei Mureșanu” Ploiești, Școala Gimnazială „Sfinții Împărați” Balta Doamnei, Grădinița cu Program Prelungit nr. 28 Ploiești), acestea având drept scop informarea elevilor și a copiilor în ceea ce privește fapte antisociale și consecințele acestora. Totodată, polițiștii prahoveni au abordat, alături de cadre didactice, subiecte precum prevenirea violenței, consumul de substanțe interzise, dar și siguranța în traficul rutier.
Nu în ultimul rând, de menționat este și faptul că la Colegiul «Ion Kalinderu» din Bușteni s-a desfășurat un cerc pedagogic al coordonatorilor de programe și proiecte care a avut ca temă de dezbatere «Strategiile adecvate de luptă împotriva comportamentelor neadecvate ale adolescenților-violența, bullyingul, consumul de substanțe și traficul de persoane», la care au participat polițiștii din cadrul Biroului de Siguranță Școlară și al Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Prahova.