Florin Tănăsescu

Cercetătorii de la Mioric Univesity au ajuns la concluzia că, mai la nord de Dunăre, oamenii care locuiau în urmă cu mii de ani prin zonă au avut o altă schemă de evoluţie decât prin alte părţi.
Redăm câteva pasaje din studiu.
„Întâiaşi dată, pentru prima oară”, omul nu a descoperit focul, ci votul. Abia după acel moment de cotitură istorico-involutivă a apărut expresia „Ardi-te-ar focu’ să te arză!”. Iar după aia, flacăra care pâlpâia, dar nu se lăsa văzută precum luminiţa de la capătul tunelului, şi-a făcut apariţia.
La vederea ei, homo carpaticus a inventat pompierul. Da’ nu să stingă focul, ci năduful.
De asemenea, locuitorii acestui sol au descoperit pătratul. Aţii, mai iscusiţi, i-au şlefuit colţurile. Aşa au apărut roţile.
Adică, roata. De-aici până la Rotativă – ştim noi care – n-a mai fost decât un mare pas înainte pentru unii, ceva luni-întuneric pentru majoritatea.
Totodată, apa caldă a inventat-o unul de oriunde, numai din locul pe care urma să poposească ciobanul Bucur, în niciun caz!
Aşa se explică de ce Nicuşor Dan, cu buletin de Bucharest, se-mbată cu apă rece c-ajunge el în nu ştim ce funcţie. Parcă, preşedinte.
Fireşte, prin peşteri viaţa era aproximativ aceeaşi ca-n ziua de azi. Şi de mâine. Şi încă patru-cinci ani de-acum înainte.
La vremea aia, şobolanii mişunau prin amintitele peşteri, iar locatarii îi loveau cu bâtele. Dar nimeni n-a putut să-i stârpescă pe toţi. Şi nici că vor putea. Şi cu atât mai puţin anul ăsta.
Şocant este faptul că pe pereţii hrubelor în care- şi făcea veacul homo subcarpaticus erau carpete cu «Răpirea din Serai». Erau, pentru că-n scurt timp dihorii care se făcuseră dolofani le-au furat. Recidiva o vedem şi azi, de când cu vândutul fabricilor, uzinelor şi ce-o mai fi de ciordit.
La vremea când pe la alţii trăiau dinozaurii, pe-aici păşteau vacile. Cuminţi, nimic de zis. Doar că pe una a apucat-o strechea şi făcea pe nebuna. Şi zbiera, şi mugea, şi făcea ca toate alea.
Cum face şi azi, fiindcă schimbările climatice n-au afectat-o deloc.
Tot specialiştii de la Mioritic University mai amintesc că Homo Bărăganus îşi construia flote de plute, fiindcă erau aproape de-o mare. Apa asta-i şi-acum. Flota, «Sufletul lui Avram Iancu!». Adică, nu-i.
În fine, combinând Teoria lui Darwin cu comedia lui Chaplin, meseriaşii de la Mioritic University au făcut şi-un desen, ca să priceapă lumea cum stă treaba azi.
Şi cum va sta mâine, poimâine şi-ncă nu ştiu nici ei cât.
Desenul e simplu, mai greu de înţeles. Pentru unii.
În vârful piramidei – dihorii, şobolanii.
La bază, fraierii.
Cum ziceam, la început a fost descoperit votul.
Şi mulţi au pus şi vor mai pune botul…