Ministrul Angel Tîlvăr a transmis, în cadrul Reuniunii informale a miniştrilor Apărării din statele membre ale UE, care a avut loc la Bruxelles, că dezvoltarea industriei de apărare din România constituie un obiectiv principal pentru MapN.
Potrivit unui comunicat al MApN remis AGERPRES, agenda reuniunii care a avut loc marţi şi miercuri a inclus sprijinul UE pentru Ucraina, consolidarea capacităţii de răspuns a UE în domeniul apărării şi eforturile operaţionale ale UE din Sahel, Golful Guineei şi Marea Roşie. Întrevederea a fost prezidată de reprezentantul UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell. La reuniune a participat şi comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton.
În deschiderea sesiunii dedicate sprijinului pentru Kiev, ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a prezentat ultimele evoluţii din teren şi priorităţile în următoarea perioadă.
Ulterior, arată MApN, miniştrii Apărării din UE au avut o dezbatere în format UE27 pe tema sprijinului pe termen scurt şi lung pentru Ucraina.
Ministrul român al Apărării a evidenţiat angajamentul «ferm» al ţării noastre în susţinerea Ucrainei atât timp cât va fi necesar şi a pledat pentru continuarea sprijinului UE într-o manieră care să ofere predictibilitate. El a subliniat eforturile la nivel naţional în sprijinul Ucrainei, precum şi pentru întărirea securităţii în regiunea Mării Negre. «Totodată, m-am bucurat să văd că Centrul European de Instruire F-16 din România şi iniţiativa de contracarare a minelor din Marea Neagră îşi găsesc locul în arhitectura de securitate europeană şi a NATO. În acelaşi timp, noi vom continua să fim parte din EUMAM, un format de sprijin pentru Ucraina şi care şi-a dovedit eficacitatea», a declarat Angel Tîlvăr, citat în comunicat.
Conform acestuia, în cadrul reuniunii a fost evidenţiată creşterea relevanţei dimensiunii industriale a apărării, ţinând cont de dezvoltările actuale din mediul de securitate. Miniştrii au subliniat necesitatea dezvoltării capacităţii de producţie în domeniul Apărării, în vederea creşterii rezilienţei şi întăririi securităţii. Oficialul român a pledat pentru dezvoltarea bazei industriale tehnologice şi de apărare europene într-o manieră echilibrată geografic, subliniind importanţa dezvoltării unor noi linii de producţie în Europa de est.
Totodată, el a evidenţiat necesitatea cooperării cu NATO în vederea valorificării sinergiilor, reducerii dependenţelor strategice şi adaptarea bazei industriale la ritmul alert al inovaţiei tehnologice.
«În ceea ce priveşte proiectul achiziţiilor în comun la nivelul UE, de la industria europeană de apărare, putem susţine că acesta este împărtăşit de către statele europene. Credem însă că opţiunea de a achiziţiona echipament şi din afara spaţiului european, în funcţie de cerinţele operaţionale, nu trebuie exclusă. Obiectivul nostru principal rămâne indiscutabil dezvoltarea industriei de profil din România. Din acest punct de vedere, MApN va rămâne în continuare, în calitate de beneficiar, în relaţie strânsă cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului», a punctat ministrul Apărării Naţionale. În cadrul unei sesiuni distincte a reuniunii, a fost dezbătută şi situaţia misiunilor UE din Africa de Vest, având în vedere evoluţiile politice şi de securitate complexe din această regiune, fiind de asemenea discutate şi perspectivele lansării unei noi operaţii de securitate maritimă a UE, în contextul crizei din Marea Roşie, a informat MApN.