În România s-au înregistrat 274.000 de concedii medicale acordate pentru dureri de spate şi 187.000 de concedii medicale acordate „pentru strănutat şi răceală”, a afirmat ieri premierul Marcel Ciolacu, el arătându-se nemulţumit de faptul că pentru astfel de afecţiuni se dau concedii medicale pentru care ar trebui aplicată scutirea de impozit, dacă acest lucru va fi aprobat şi de Camera Deputaţilor, potrivit Hotnews.
Ieri, Marcel Ciolacu a fost întrebat despre situaţia concediilor medicale: „Vrem să facem o ordine în România sau vrem să continuăm… Eu v-am spus punctul meu de vedere. Dacă vrem pentru răceală să dăm scutiri de impozite, dăm scutiri. Dacă vrem pentru o durere la spate şi n-am putut merge la muncă zece zile şi avem două milioane de zile de concediu pe acest specific, vrem să dăm scutiri de impozite? Foarte bine. Să ştiţi că nu le daţi numai din banii mei. Le dăm din banii la toţi. Camera Deputaţilor este independentă, deoarece ea legiferează. Eu nu o să dau o ordonanţă, pentru că aş încălca legea. Eu v-am spus părerea mea personală”, a spus premierul, citat de News.ro. Senatul a eliminat, luni, impozitarea de 10% pe concediile medicale, senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc afirmând că, prin amendamentul adoptat, s-a eliminat şi impozitarea concediului de maternitate şi impozitarea concediului pentru îngrijirea copilului bolnav. Proiectul merge acum la Camera Deputaţilor – for decizional. Săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu declara că trebuie descurajat abuzul de concedii medicale nejustificate, precizând, însă, că este nevoie de o clarificare legislativă pentru cei pentru care este obligatoriu acest tip de concediu.
Introducerea, de la 1 ianuarie, a impozitării cu 10% a concediilor medicale, prin Ordonanță de Urgență, a fost criticată dur de asociaţiile de pacienţi.